Ямболска ученичка спечели второ място в международен конкурс за рисунка в Москва

20181225_122752Ямболската ученичка от 5-ти клас Божидара Амуджиева е сред победителите във II-я Международен конкурс за рисунка “Ние сме децата на космоса”, учреден от Благотворителна фондация “Елена Рьорих” и Международен център Рьорих, Москва.

Конкурсът се подкрепя от Руската академия на изкуствата, Международния съюз на художниците, Международната асоциация на световните фондации, Асоциацията на музеите на космонавтиката на Русия, Руската академия по природни науки.

20181225_135107През 2018 г. състезанието се провежда на тема: “Космосът през очите на сърцето”. Организаторите предлагат на младите художници да отразят какво е сърцето и дали е в състояние „да вижда“. В описанието на темата е отбелязано, че “сърцето няма обичайното виждане, но чувствителното, любящо и открито сърце към света усеща и възприема красотата и хармонията на околния свят по-добре от най-зорките очи. Да виждаш Космоса през очите на сърцето е възможно, ако се вслушаш внимателно и ще усетиш безкрайността на Вселената, ще се възхищаваш на нейната красота и накрая ще обичаш тайните й. И тогава ще се отворят прекрасните космически светове, недостъпни за човешкото око.”

20181225_135338Тази година в конкурса са участвали 4393 произведения от 17 страни по света (Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, Узбекистан, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Монголия, Естония, Сърбия, Гърция, България, Италия, Испания, Великобритания, Австралия).

Победител с Диплом II степен /II място/ в конкурса “Космосът през очите на сърцето” е Божидара Амуджиева от 5 „А‘ клас на ПМГ „Атанас Радев“ Ямбол.

Тържествената церемония по награждаване на победителите се състоя на 25 декември 2018 г. в Москва, в Голямата зала на Централния дом на учените в Руската академия на науките /бивш дворянски дворец/.

20181225_135727Победителите получиха дипломи и награди, сред богата програма от изпълнения на класическа музика, песни и танци. Дядо Мраз и Снежанка присъстваха на тържеството и обявиха темата за следващата година. В рамките на церемонията бе открита изложба с рисунките на победителите. До края на следващата година изложбата ще посети множество руски градове, като има заявки за представянето й и в чужбина.

20181225_140052След това участниците в церемонията участваха по избор в майсторския клас на Федозия Иванова – представител на Организационния комитет на конкурса, член на Международния фонд по изкуствата, космистки художник  или посещение на галерията на Центъра за изкуства в комплекса към Храм Христа Спасителя, най-високата православна църква в света. В галерията се съхранява ценна колекция от творби на велики руски художници, включително платна на баща и син Рьорих.

Благотворителната фондация на името на Елена Рьорих е създадена за финансиране на програми, свързани с популяризирането на наследството на семейство Рьорих и развитието на културни инициативи, които имат за задача да развиват народите на Русия. Тя популяризира дейности в областта на образованието, науката, културата, изкуството, просвещението, духовното развитие на личността.

20181225_140313Елена Рьорих е невероятна руска жена, изключителна писателка и мислител, брилянтен учен и смел пътешественик, който служи като източник на вдъхновение за легендарния й съпруг Николай Рьорих, велик художник и хуманист, изследовател и археолог, философ и историк.

На 11 декември 2018 година в Москва на церемония в театъра “Руска песен” са обявени имената на победителите в Националната награда “Гражданска инициатива” през 2018 г. Общо в конкурса са участвали 3 800 социални проекта и инициативи от 78 региона на Русия. С решение на журито, проектът на фондация Рьорих – Международен детски конкурс за рисунки “Ние сме децата на Космоса”, е сред шестте най-важни обществени проекта в Русия и е удостоен с диплома Номиниран за премия от Комитета за граждански инициативи.

ЕдинствоБожидараАмуджиева

About the Author :

Leave a reply