Ямболска област остана без родилно отделение заради липса на лекари

phpghyvdb_800xОт днес Ямболска област остана родилно отделение заради липса на неонатолог. Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон” продължава да работи, но няма да се извършват раждания. През миналата година в него са проплакали над 400 бебета.

Единственият неонатолог до момента д-р Пенка Димитрова заминава за чужбина и ще отсъства до средата на юли. Дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение. “В продължение на няколко месеца, 5-6 месеца, направихме всичко възможно, за да търсим лекари неонатолози, да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, имам предвид и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна”, споделя той. Д-р Диманов е на мнение, че в такива случаи трябва да има намеса и от страна на държавата: “Тази агония продължава вече около 19-20 години с лекарите и професионалистите по здравни грижи, ние, изпълнителните директори,  не произвеждаме лекари и сестри. Това е ангажимент на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.”

Малкият брой акушер-гинеколози в болницата в Ямбол също е проблем на ямболската болница. Според д-р Илко Славейков и след преустановяването на дейността на родилното отделение, спешните случаи ще се наложи да бъдат обслужвани, макар и на ръба на закона. “Това, което лично мен ме притеснява като лекар – какво ще правя, как ще бъде законово оформено: спешните, които така или иначе ще се появят. Ако дойде една родилка с пълно разкритие какво ще й кажа: “Качвай се на колата и отивай”, защото в крайна сметка, хайде Ямбол си е Ямбол, казват съседният град е на 30 километра. Аз предпочитам да ме санкционират административно, че съм водил раждане без да имам дейност, отколкото да загубя родилка или бебе.”, коментира той.

 

About the Author :