Ямболска област влезе в тъмночервената зона, нови мерки от 18 октомври

Ямбол, 15.10.2021 г.

Днес Ямболска област влезе в тъмночервената зона, защото 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 население. За изминалото денонощие новорегистрираните са 59, починалите – 2. Общо от началото на пандемията досега в региона от или с Ковид 19 са починали общо 427 души, през последните 10 дни няма ден без смъртен случай в региона.

Днес РЗИ – Ямбол публикува заповед на директора д-р Радостина Калчева, с която от понеделник – 18 октомври, за срок от три седмици се въвеждат нови противоепидемични мерки.

Училищата в градовете Ямбол, Елхово, Болярово и Стралджа ще преминават на ротационно обучение. Присъствено там ще продължат да учат децата от I до IV клас, както и учениците от VII, VIII и XII клас, заради необходимостта от подготовка за матури и изпити от националното външно оценяване. Останалите випуски ще редуват дистанционно и присъствено обучение на всеки две седмици. Училищата по селата продължават да учат присъствено, там няма голямо струпване на ученици. Те ще преминават в дистанционна форма по решение на директорите, ако има над 10% заболели. Детските градини и яслите остават отворени, но със строг контрол при сутрешния филтър.

Прекратяват се масовите обществени прояви, конференции, обучения, изложения, масовите спортни прояви. Изключение се прави само за събития, включени в годишния спортен календар, но без публика. Прекратява се присъственото обучение в езикови и образователни центрове, танцови школи, затварят се детските центрове, пенсионерски клубове и дневните центрове за възрастни.

Кина, театри, спортни и фитнес зали ще работят с 30 % капацитет.

Преустановяват се групови посещения на галерии и музеи.

Събирания от частен характер могат да се провеждат с до 20 човека само с членове на домакинство.

Допуска се провеждане на срещи с избиратели във връзка с провеждането на изборите на 14 ноември при възможност на открито и при спазване на физическа дистанция. При използване на закрити помещения за срещи е разрешен до 30 % от капацитета на помещението.

От РЗИ – Ямбол препоръчват носене на защитни маски на открито до 7 ноември.

 

About the Author :

Leave a reply