Ямболска духовна околия, община “Тунджа” и Областната администрация с отличия за подкрепа на безвъзмездното кръводаряване

Ямбол, 15.06.2020 г.

Ямболска духовна околия, община “Тунджа” и Областна администрация-Ямбол днес бяха отличени с грамоти от Националния съвет на Български червен кръст по повод 14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Това стана по време на брифинг, в който участваха директорът на БЧК-Ямбол Митко Филипов, д-р Милкова – началник на отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ “Св. Пантелеймон”-Ямбол, архиерейският наместник архимандрит Димитрий, заместник-кметът на община “Тунджа” Станчо Ставрев”, заместник-областният управител Волен Дичев.

Отличието за Ямболската духовна околия е за организирането на кръводарителска акция в административната сграда на Ямболска духовна епархия. По време на акцията беше проведена информационна кампания. Стремежът е инициативата да се превърне в традиционна през седмицата преди Великден.

Община “Тунджа” провежда в продължение на 7 години без прекъсване на територията на общинската администрация кръводарителски акции под мотото: Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА“, посветени на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Като активни кръводарители се включват служители на администрацията, кметове на малки населени места и кметски наместници.  След всяка кръводарителска акция се организира тържествена церемония по награждаване с благодарствени грамоти на активни кръводарители с личен принос и активна дейност за популяризирането на идеята за доброволно кръводаряване.

Областна администрация – Ямбол организирана акция за безвъзмездно кръводаряване на територията на администрацията под мотото: „Заедно можем повече!“. Инициативата се провежда през  ноември и е по повод отбелязването на Световния ден в памет на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Стремежът е инициативата да се превърне в традиционна.

Всеки от наградените сподели своята мотивация да участва и организационно, и лично в тази високохуманна дейност – даряването на кръв.

“Тази година Световната здравна организация избра за мото на Световния ден на кръводарителя: „Дари кръв и направи света едно по-добро място!” Мото, което обедини БЧК и Националния център по трансфузионна хематология тази година и в условия на пандемия е: „Хората винаги имат нужда от кръв! Дори и по време на пандемия”, оповести директорът на БЧК-Ямбол Митко Филипов.

Целта на инициативите е да се популяризира значимостта на безвъзмездното кръводаряване като хуманен начин за участие в обществения живот; да се отдаде признание към институциите и кръводарителите  за приноса в безвъзмездното кръводарителство; да се привлекат по-голям брой хора в активна възраст като безвъзмездни кръводарители.

Времето от 15 до 19 юни е определено като Седмица на безвъзмездното кръводаряване: “Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА”. Желаещите могат да направят това от 8.30 до 13.30 часа в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ при МБАЛ “Св. Пантелеймон”, а при по-големи организирани групи е желателно предварително да се обадят по телефона.

От началото на годината досега около 1110 човека са дали кръв в Ямбол, което е толкова, колкото и през предишните години за този период, съобщи д-р Милкова. Средно около 200 човека кръводаряват в Ямбол. Единствената промяна в условията на коронавирус е, че трябва да сме по-внимателни при подбора на хората, които даряват, уточни медицинският специалист.

Сред дейностите на БЧК-Ямбол, свързани доброволното кръдодаряване през годините, са: информационна кампания по повод Цветница и Великден; национална пролетна и есенна кампания; дискусионен форум на тема “Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички”; Ден на отворените врати в Отделението по трансфузионна хематология; обучения на младежки неправителствени организации, служители на администрации, Факултет “Техника и технологии” на тема: “Промоция на безвъзмездното кръводаряване” за повишаване информираността и значимостта на кръводаряването и множество кръводарителски акции.

 

 

 

 

About the Author :