Ямболската публика се забавлява истински на „Да разлаем кучетата”

DSC06546Интересна и провокативна пиеса за глобализацията и националната ни идентичност представи на ямболска сцена театър „Българска армия” в петата вечер от Театралните празници „Невена Коканова”. Злободневността на тематиката на „Да разлаем кучатата” на Емил Атанасов и оригиналната трактовка на темата какъв е смисълът от един народен обичай като триченето на кучетата допаднаха много на ямболската публика, която видимо се забавляваше в продължение на почти два часа. Актьорите впечатлиха с играта си, а в един момент от пиесата дори и те истински се забавляваха и смееха от импровизациите си.

DSC06548Самият режисьор Иван Урумав обяснява така смисъла на пиесата: „Световна глобализация или национална идентичност?” – това е въпросът! Все по-често тези основни за човека и обществото фактори застават на две срещуположни, враждуващи страни. Хората и обществата в съвременния свят, като че ли изпадат в заблудата, че за да живеем заедно в едно „голямо село” трябва задължително и априори да изповядваме едни и същи ценности, вери, морални догми и да имаме едва ли не една и съща представа за това как да съществуваме. Това означава тотално да се унифицираме и обезличим, което ми се струва твърде опасна и позната идеология. И още по-страшното е, че това не се налага от някъде високо, от някой голям и силен, а започва да става един вид по вътрешно убеждение, като някакъв  естествен подбор. А в своята същност, човекът е създаден да бъде различен и уникален. И обществата по своя национален, религиозен, както и по-какъвто и да било друг обединяващ ги признак, всъщност са създадени да бъдат различни. И именно всички тези различия ни правят индивидуални, уникални и точно за това ценни и нужни едни другиму. Ето защо, всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен и ценен в това  глобално село, в което цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво. Значи, вероятно смисълът е да се учим и обогатяваме взаимно, а не да се конфронтираме и делим заради това че сме различни. Следователно, въпросът не е: „… или …”, а е световна глобализация и национална идентичност – заедно и поотделно”.

???????????????????????????????Музиката на спектакъла беше на Дони – Добрин Векилов, а . Участваха актьорите: Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Милен Миланов, Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Александра Сърчаджиева, Мирослав Пашов, директор на театъра и Мирослав Косев, който имаше рожден ден и неговите колеги му връчиха кошницата с цветята, подарена от кмета на Ямбол.

DSC06545

 

About the Author :