Ямболската помощ стигна до родното село на Чудомир

20140618-DMUDIEJKTSB-1403095030В края на миналата работна седмица ямболската помощ за пострадалото тежко от наводнението от 15 юни село Турия замина към съселяните на Чудомир.

Бяха събрани храни, одеяла, дрехи и други вещи от първа необходимост, които, надлежно пакетирани, се натовариха на микробус, изпратен от заместник-кмета на община Павел баня.

Благородната идея тръгна от председателя на ямболската Адвокатска колегия Стефка Въжарова и в рамките на няколко дни най-вече нейни колеги събраха около 1000 лева, с които бяха закупени най-належащите неща.

Стефка Въжарова сподели пред „Делник”, че познава село Турия отлично, тъй като там са родени баба и дядо и, а тя самата често ходи в селото на големия писател Чудомир, понеже има вила там.

„Хората в Турия са бедни, за тях е много трудно да се справят с щетите от наводнението и по тази причина реших да призова ямболлии да помогнем с каквото можем”, допълни г-жа Въжарова. Освен пакети за пострадалите от свирепото наводнение, подобна помощ са получили и инвалидите от Турия, на жената, чиято къща е в най-плачевно състояние, един от ямболските адвокати е подарил телевизор.

На 15 юни река Турийска се разбесня и двуметрова вълна се стовари върху селото, намиращо се в Сърнена гора, само на 4 километра от Павел баня.

Село Турия, според последното преброяване, има 407 жители. В него е запазена родната къща на магьосника на словото Димитър Христов Чорбаджийски, познат на всички като Чудомир.

About the Author :