Ямболската болница се премества в нова сграда до година и половина?

???????????????????????????????До година и половина областната многопрофилна болница в Ямбол трябва да се премести в нова модернизирана сграда, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, който пристигна в града, за да намери с местната власт решение на най-наболелия проблем на здравеопазването в Ямболска област.

Според министъра в сегашния си вид ямболската болница е с най-лошата инфраструктура, защото е от „павилионен тип”. Строителството на наричаната от всички нова болница, която вече остаря, започна в края на 70-те години на миналия век и досега не е завършено, въпреки че преди две години бе възобновен ремонтът и бе сменена дограмата. За завършване и оборудване на сградата са необходими между 8 и 9 млн. лв., но тази година правителството ще осигури 2 млн. лв. за довършителни дейности.

???????????????????????????????Министърът обясни, че за нужите на МБАЛ „Св. Пантелеймон” са необходими 9 етажа от проектираната като 13-етажна сграда, затова са си поставили реалистичната цел пълното обзавеждане на тези 9 етажа.

В сградата на новата болница ще бъде изграден и модерен спешен приемен център с европейско финансиране чрез програмата за нова инфраструктура на спешната помощ. Там ще се помещава и Центърът за спешна помощ – Ямбол. По същата програма ще се модернизират и филиалите му в цялата Ямболска област – тези в Болярово, Тенево и Скалица ще бъдат модернизирани, а останалите в Елхово, Стралджа и Войника преместени в нови сгради или изцяло обновени. Министърът обясни, че в първите месеци на следващата година там ще започне строителството на наистина тези модерни филиали на спешна помощ, в които ще има и амбулаторни легла, където до 24 часа пациентите ще могат да бъдат обгрижвани, и само ако е нужно ще бъдат прехвърлени в болници като ямболската и елховската.

???????????????????????????????Петър Москов призна, че все още няма решение за проблема с допълнителното финансиране на болниците, които лекуват бежанци.

„От октомври се очаква допълнително финансиране на България за бежанците. От там ние ще търсим допълнително решение с финансирането на ямболската болница, болницата в Харманли, Хасково. Болници, които поемат реално потока от бежанци, които имат нужда от лечение”, допълни още той. От началото на годината в ямболската болница са лекувани 59 мигранти, поискали статут на бежанци.

About the Author :