Ямболлия спечели епархийския избор за Неврокопски митрополит

SerafimОще един ямболлия е на стъпка от митрополитския жезъл, след като вчера епископ Серафим спечели 30 гласа от 30 възможни на епархийския избор за владика на Неврокопска митрополия. По каноните на Българската православна църква обаче се изисква да бъде предложен на Светия синод и това е Браницкият епископ Григорий , който събра 28 гласа. Между него и епископ Серафим Синодът ще определи новия владика тази неделя, 19 януари.

Запознати с църковните дела обясниха за „Делник”, че нещата около избора на Серафим за Неврокопски митрополит са напълно ясни, и щом той събра гласовете на всички епархийски избиратели, няма причина да не заеме овдовелия владически трон на Неврокопска епархия..

Епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, тогава в Ямболски окръг. Светското име на епископа е Динко Желязков Динков, той от малък живее в Ямбол и е завършил нашата Математическа гимназия през 1992 година. Светското му висше образование е ландшафна архитектура от Лесотехническия университет-София.

Серафим, който е игумен на Роженския манастир и бе викарий на митрополит Натанаил, всяка година пристига в Ямбол, за да направи помен на майка си.”Той не е от канцеларските монаси и това е изключително важно, особено ако е наследил добродетелите на покойния владика”, каза за „Делник” архиерейският наместник отец Панайот Чакъров. Той допълни, че „момчето” е много свястно и като студент се черкувало в църквата „Свети Георги”.

Досега в историята на Ямбол никога не е имало владика, роден или израснал в нашия град. Пъртината проправи епископ Йоан (Иво Михов), който бе избран с радост за Варненски и Великопреславски митрополит наскоро, а на 19 януари, когато е събирането на Светия синод, Ямбол почти сигурно ще замръкне с втори владика-Серафим.

About the Author :