Ямболия представи книга за гордите създания на дивата природа

Сборникът с разкази „Сила и страх“ на Воден Чаиров – псевдоним, зад който „се крие“ ямболията Лъчезар Воденичаров, бе представена в Синия салон на читалище „Съгласие“. А там се бяха събрали многобройните приятели, познати и почитатели на твореца. Рисунката на корицата е на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа, редактор е поетесата Ирена Панкева.

Авторът сам се представи като инженер – той работи като строителен инженер и проектант, майстор на камини, покриви, рибар, ловец. Лъчезар Воденичаров е роден в Ямбол, но живее в София. Първата му книга „Ловни разкази“ излиза през 2013 г.

Новият сборник е плод на дългогодишния контакт на автора с природата, сподели самият той. Разказа как преди 15-тина години е започнал да пише – така осмисля преживяното, но с много по-силна емоция. Всички герои в „Сила и страх“ са от дивата фауна. Видовете животни не са изрично назовани, но не е трудно те да бъдат разпознати. Животните преживяват като нас, те изпитват скръб, обида, понеже са безкрайно горди, страдат, обичат, но всичко това при тях е много по-изчистено – то е като чисто 24-каратово злато, категоричен е писателят. Героите могат да бъдат отъждествени с хора, но в безкрайно по-изчистен вид, можем дори да се поучим от тях, бяха думите на Воден Чаиров. Той разказа как милиони години животните са имали и дневна, и нощна активност. Едва след появата на съвременния човек, т.е. от около 15 хил. години те преминали само на нощна активност – човекът е този, които така драстично е променил живота им. Човек трябва да е много внимателен, да съхранява дивата природа, без нея сме загубени. „Войната между технологичният свят и дивата природа се води, финалът е предизвестен – победител е природата. Ако не го знаем, ще катастрофираме“, бяха думите на автора.

Книгата бе представена от редакторката й – поетесата Ирена Панкева. Нейният отзив за изданието бе озаглавен „Неведоми портрети в дивото“. Тя обърна внимание на търсенето на връзка с първичното, а натуралистичните описания са отправени към порасналите читатели на Емилиян Станев и Джек Лондон. Книгата „Сила и страх“ е животопис на тайнствените чада на дивата природа. „Сила и страх“ е книга и за намесата на човека в атавистичния свят на дивата природа, и вечната му борба с нея, но преди всичко е разказ за изпълнените с гордост създания на гората“, отбеляза тя.

 

About the Author :

Leave a reply