Ямболия е първи ректор на Медицинския университет в Плевен

Nedko-KuchukovИма ямболии с изключителен национален принос, но като че ли недостатъчно известни в нашия град, тъй като голямата и съществена част от живота им е преминала далеч от тук. Сред тях е проф. д-р Недко Кичуков, смятан в Плевен за своеобразен баща на тамошния Медицински университет и първи ректор на учебното заведение. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен председател на Българското неврохирургично дружество.

Недко Кичуков е роден именно в Ямбол на 22 юни 1922 г., разказва пред плевенския вестник „Посредник“ съпругата му проф. Евгения Йорданова. Потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, от тамошното село Аврен, семейството му е сред жителите на ямболския едноименен квартал.

Недко Кичуков учи в ямболската гимназия. Семейството му е изключително бедно и за да му помага, той започва работа като строителен работник. След завършването на средното си образование отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка дейност, с която се занимава още като ученик. Попада в Сливенския затвор. Процесът срещу 20-годишния Недко и още мнозина политически затворници завършва със смъртна присъда. При произнасяне на присъдата присъстват стотици близки на обвиняемите. Младежът е толкова шокиран, че не чува по-нататък думите на съдията – по време на антифашистката му дейност е бил непълнолетен и затова наказанието му се заменя с доживотен затвор. Тази безкрайно важна подробност научава от семейството си, което успява да зърне набързо при връщането му в килията. Докато е в затвора, той се занимава  с ограмотяване на свои събратя по съдба, популяризира идеите, в които вярва. Политическата литература се внасяла тайно от доверени хора, книгите криели в дупки на пода. Около три години прекарва в затвора бъдещият професор, комунистическият преврат през 1944 г. му връща свободата. Записва се в Софийския медицински университет, там среща жената на живота си Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 г. Още преди официалното си дипломиране вече е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 година напуска Военна болница, защото е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да създаде там Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кичуков става част от ръководството на института, отговаря за лечебно-диагностичното дейност. Едновременно с обучението на студенти той продължава работата си като лекар, покрива нуждите от консултативна и неврохирургична помощ на територията на окръзите Варна, Търговище, Разград и Шумен. Инициира организирането на квалификационни курсове за лекари, бъдещи неврохирурзи, от цялата страна.

През 1974 г. е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кичуков. Първата задача на професора е да се заеме с изграждането на база за учебната и медицинска дейност на новосъздадения факултет. Най-напред бъдещите медици са настанени в Техникума по дървообработване в Плевен. Започва голяма реконструкция на сградата на училището и на Окръжна болница – тя става университетска база. Следващите години са посветени на създаване на материалната база на Плевенския медицински университет, както и набирането на кадри – доценти и асистенти. Изготвят се правилници за обучение, за прием на студенти. Структурирането на висшето учебно заведение продължава повече от десетилетие.

Проф. д-р Недко Кичуков участва в създаването на Клиниката по неврохирургия и с научния си капацитет, и във физическото му построяване. Редовно в почивните дни се организират бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и съпругата му казва, че Неврологичното отделение при Университетската болница съвсем буквално е минало през ръцете на мъжа й. Отново на принципа на бригадите са построени допълнителните постройки, необходими за обучението на студентите в базата на бившия техникум. С течение на времето висшето медицинско заведение в Плевен се сдобива с кадри, оборудва се с апаратура. Най-много специалисти са zala1привлечени от София, Варна и Пловдив. Хабилитираните преподаватели са дошли и разкрили свои специализирани катедри, назначили са асистенти и организирали обучението в тях. Съпругата му, д-р Йорданова, оглавява Катедрата по вътрешни болести, създава Клиниката по хематология. 12 години проф. Кючуков оглавява факултета, а после и института по медицина в Плевен. Първоначално като декан, а после и като ректор. Той остава начело на учебното заведение до пенсионирането си през 1986 г.

Със значителни професионални постижения могат да се похвалят и синовете на проф. д-р Недко Кичуков. Единият му син – Георги Кичуков, оглавява Клиника по неврохирургия във Варна. Другият – Любомир Кичуков, е бивш заместник външен министър от правителството на Станишев и директор на Института за икономика и международни отношения, бил е посланик на България в Лондон.

620_sp10Проф. Кючуков е извършил над 6 000 черепно-мозъчни операции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти. Създаденият от него медицински факултет днес е един от петте медицински университета в България. Той включва факултети “Медицина”, “Обществено здраве”, “Здравни грижи” и Медицински колеж. От откриването му в него са обучени над 4 000 български и 582 чуждестранни студенти от 29 страни. Умира на 19 февруари 2010 г.

В Плевен, градът, където проф. д-р Недко Кичуков е оставил толкова много, правят всичко възможно името му да остане и в следващите поколения. От 2013 г. реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен се нарича Спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кичуков“ – на името на основателя и първи ректор на висшето учебно заведения. На официалното й откриване присъства японският посланик, чиято страна финансира проекта, както и семейството на проф. д-р Кичуков.

                                                                                                                                                                                                Светлана Чамова

 

About the Author :