Юношите на БК “Тунджа” с пето място на държавното първенство

StiliyanIvanov-YambolЮношите на баскетболен клуб „Тунджа” до 19 години завършиха с победа участието си във финалите на държавното първенство, надигравайки „Шампион 2006” с разлика от 16 точки-82:66 и завършиха на пето място в класирането. Това бе втори успех на нашите над този противник, първия път той бе надигран в предварителната група. Мачът с столичния съперник не бе толкова лесен, едва през третата четвърт възпитаниците на треньора Шопов пречупиха „Шампион 2006” и излязоха напред с разлика от 11 точки. В последните 10 минути авансът на нашите юноши все повече се качваше и не остана съмнение в превъзходството им. Топ играчи в този последен мач от финалите бяха Стилиян Иванов, който наниза 23 точки и хвана 8 борби, нещо, което не бе правил по време на целия турнир, отличиха се и Самуил Желязков с 18 точки, както и Драгоев с 16 точки плюс 9 борби и Делян Колев, вкарал 12 точки и спечелил 8 борби.

Възпитаниците на Румен Шопов надиграха с разлика от 17 точки преди това  състава на „Рилски спортист” /Самоков/, след като в група „В” допуснаха тежки поражения от тимовете на „БУБА баскетбол” и на „Черно море порт”/ Варна/, като особено конфузно бе поражението от „моряците”- разлика от 35 точки.

Срещу състава на Самоков нашите направиха равна първа четвърт, 12:12, след това, на почивката, съперникът излезе напред с аванс от 3 точки -23:26, но дойде средата на третата четвърт, когато ямболският тим, воден от капитана Александър Драгоев, натисна противника и направи мощна серия от 12:0.

Това даде преднина от над 10 точки на „Тунджа” преди последния период от мача, а съперникът от Самоков така и не можа да се върне в срещата, докато нашите качиха още преднината си.

В крайна сметка победа за „жълтите” от Ямбол с 68:51 и те отидоха в спора за сравнително престижното пето място с „Шампион 2006”.

За „Тунджа” топ реализатор бе Самуил Желязков с 20 точки, 19 точки вкара Делян Колев, който хвана и девет борби, а капитанът Драгоев  направи дабъл-дабъл-10 точки и 13 борби.

Много лошо представяне направиха юношите до 19 години на „Тунджа” в гпредварителната група на държавното първенство. Турнирът действително е финален, и в на него са осемте най-добри състави в страната ни, но разликите с които загубиха нашите надежди бяха твърде големи.

Първият двубой на ямболския тим бе срещу формацията на БУБА от София. Стилиян Иванов, Александър Драгоев и съотборниците им имаха сили да се противопоставят само през първата четвърт. Нея „Тунджа” спечели с 24:21, оттам насетне нещата ставаха все по-неприятни за отбора на Ямбол. На полувремето БУБА вече водеше с разлика от десетина точки, но третата четвъртина направи мачът решен твърде рано. В последните десет минути „Тунджа” влезе при изоставане от 18 точки, никакъв обрат не се постигна в четвъртата част, дори крайният пасив на нашите юноши стана при сирената 24 точки- 59:83.

В този мач топ реализатор за юношите ни бе гардът Стилиян Иванов, който през сезона бе състезател и в мъжкия отбор на града ни. 17-годишният баскетболисти вкара 14 точки, но огледът на статистиката показва много нисък коефициент на полезно действие от страна на Стилиян – едва 3 пункта. По резултатност срещу БУБА, втори от „Тунджа” е Николай Михайлов с 13 точки, като той има и овладени 6 борби.

В срещата на нашите с „Черно море порт”/ Варна/ нещата бяха още по-лоши.  Отново имахме сили само за десет минути съпротива, първата четвъртина завърши наравно-17:17, след това „моряците” вдигнаха оборотите и на почивката вече бягаха с 10 точки-29:39.

Лошото обаче тепърва предстоеше , защото последната сирена фиксира поражение на ямболските юноши старша възраст с цели  35 точки- 50:85.

Кошмарна стрелба имаха възпитаниците на  Шопов срещу „Черно море порт” от далечната дистанция – при  27 изстрела за три точки, само четири попаднаха в целта. Капитанът Александър Драгоев бе най-резултатен за нашите с 13 точки, следван от Делян Колев с 12 точки плюс 6 борби. Фрапантно лоша бе стрелбата на Самуил Желязков в мача срещу варненския тим – той стреля 7 пъти за три точки, но нито веднъж нямаше сполука. За съжаление, и в този мач ролята на Стилиян Иванов бе далеч от това, което очаквахме – той даде само една асистенция, а коефициентът му на полезно действие е едва от 2 пункта.

След тези слаби игри в предварителната група от финалния турнир, „Тунджа” при юношите старша възраст отиде да играе за местата от пето до осмо. Там нашите баскетболисти постигнаха максималното, побеждавайки „Рилски спортист” и „Шампион 2006”, но притесняват тези тежки загуби срещу клубове като Варна и „БУБА баскетбол”.

Борислав Ненов 

About the Author :