„Юнион Ивкони” съкращава курсове заради липса на кадри

DSC09742„Юнион Ивкони” системно не изпълнява курсове и хората не могат да ползват нормално услугите й, сигнализираха в „Неделник” граждани на Ямбол. Те се оплакаха, че никой не обяснява кои от курсовете няма да се изпълняват и по този начин те са принудени да ходят и да се връщат от работа с таксита, защото автобусите, които досега са ползвали, не вървят. Най-много оплаквания има за автобус номер 16.

Най-страшното обаче е, че когато гражданите сигнализирали в общината, от там им отговорили, че има и много други подобни оплаквания, фирмата е предупредена, но имала проблем и нищо не можело да се направи.

Припомняме, че според сключения на 17 май 2017 г. договор за 9-те линии, сред които са автобусите 2,5 и 16 има планирани неустойки, ако изпълнителят го нарушава. 200 лв. е санкцията за пропуснат курс; 100 лв. – за отказ да се превози пътник, който има право на безплатно или намалено пътуване или когато автобусът не спре на спирка по маршрутите; 50 лв., когато автобус тръгне със закъснение от 1 минута от началната спирка, и по 10 лв. за всяка следваща минута закъснение, но кой знае защо в договора е записано и че плюс минус 2 минути не се смятат за закъснение, предвижда се и 20 лв. санкция за всяка минута отклонение от разписанието.

Нищо обаче от тези неустойки не се налага, а общината раздава само предупреждения и ефектът от тях е нулев.

Наша проверка установи, че проблемът  на „Юнион Ивкони” е липса на работна ръка – шофьори и кондуктори, и затова са съкратени някои от курсовете.

Ямболският представител на фирмата Димитър Кадиев обясни, че проблемът е най-вече с липсата на кондуктори и затова се принудил да намали от 3 на 2 колите, които обслужват номер 16. Проблемът обаче е, че хората не знаят как се променя разписанието. Според него от 20 минути интервалът на минаване на автобусите става 30-35 минути.

Промяната уж е временна, но никой не може да каже докога ще бъде наложена.

Димитър Кадиев обясни, че проблемът с кадрите е огромен и според него той не се дължи на ниското заплащане, защото шофьорите получавали 800 лв., а кондукторите 550 – 600 лв., но пак нямало хора.

Той заяви, че във фирмата се спазват всички нормативни изисквания за почивки, но недостигът на кадри е огромен и затова са спрени някои от курсовете.

По този начин вместо да се подобри, градският транспорт на Ямбол на практика се влоши още повече, да не говорим колко оплаквания от хората имаше преди това и от старите и неудобни автобуси, и от неспазване на разписанието, и от много други неуредици.

Но вместо да търси разрешение на проблемите, общината бездейства и нищо не прави….

About the Author :