„Юнион Ивкони” поема и другите линии на градския транспорт?

DSC08203„Юнион Ивкони” най-вероятно ще се превърне в единствен превозвач, обслужващ всички линии на градския транспорт в Ямбол, след като приключи обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на автобусните линии с номера 2, 5, 16 и др. Досега те бяха изпълнявани от сдружението на частните превозвачи „Ямбол бус” и то подаде оферта за участие в процедурата, но не беше допуснато на втория етап и не беше отворена същинската му оферта за изпълнение на поръчката.
Припомняме, че на 3 юни в община Ямбол започна работа комисията за определяне на изпълнител в обществената поръчка, наречена „ Обществен пътнически превоз по автобусни линии от утвърдената транспортна схема на община Ямбол”, нейн председател е Данка Камбарева.
Оферти за участие в нея бяха подали „Юнион Ивкони” – София и „Ямбол бус” ООД – Ямбол, внясайки депозит от 27 000 лв.
Комисията е отворила първия плик с документите за подбор на двете фирми и е посочила липсващите документи, като е дала петдневен срок за отстраняване на нередностите.
Според документацията „Ямбол бус” разполага с 28 автобуси, но само един от тях е оборудван за превоз на трудноподвижни пътници, а „Юнион Ивкони” разполага с 12 основни и 3 резервни автобуса, но не е посочила кои имат рампа за колички на хора с увреждания.
В заключенията си комисията е поискала от „Ямбол бус” да посочи кои ще са резервните транспортни средства и да даде доказателства, че разполага с изискващите се 6 автобуса, които имат рампа за превоз на трудноподвижни лица.
Подобно е било и изискването към „Юнион Ивкони”, които не са определили кои са автобусите на превоз на хора с увреждания.
На 4 юли комисията се е събрала за втори път за техническа оценка на офертите, като е дала максималният брой от 100 точки на „Юнион Ивкони” по показателите възраст на автобусите и по показателя екологичност.
Техническата оферта на „Ямбол бус”, която е в плик 2 изобщо не е била отваряна, защото фирмата не е допусната за участие във втория етап, тъй като в 5-дневния срок не е подала документи, че разполага с 6 автобуса за превоз на трудноподвижни пътници.
На 7 юли ценовата оферта на „Юнион Ивкони” е била отворена, но от общината отказаха да дадат информация за нейната стойност с мотива, че все още комисията работи и едва като приключи ще публикува официално данните в сайта на общината.
Припомняме още, че от тази обществена поръчка зависи и въвеждането на новата транспортна схема в община Ямбол, според която ще има промени както в разписанието, така и в маршрута, защото автобусите ще преминат на интервал от 30 минути в ненатоварената част от деня и петицата ще минава не през новата автогара, а край болницата.
Никой не оспорва законността на работата на тази комисия, но всички малко по-запознати с методите на работа на община Ямбол знаят, че общината се е специализирала в обявяването на обществени поръчки за „подходящия” кандидат и че в условията на поръчката се крие разковничето кой „трябва” да я спечели.
Още повече, че при обсъждането на новата транспортна схема в Общинския съвет беше ясно, че общината се кани да смени превозвача на линиите 2,5 и 16, защото общинският съветник от ГЕРБ Захари Захариев се изпусна, че проблемната фирма била „Ямбол бус”, защото не си изпълнявала договора и две от нейните линии дори не вървели, но когато дойдела новата фирма, щяла да ги изпълнява.
Не може да се отрече и друго нивото на градския транспорт в община Ямбол е под всякаква критика и няма доволни пътници, така че е нормално да се търси и промяна, но преднамереността в избора на изпълнител не е нормална, още повече, че „Юнион Ивкони” и досега обслужваше част от линиите и нейните клиенти не бяха очаровани от това, а когато няма и конкуренция едва ли ще повиши качеството на обслужване.

Диана Иванова

About the Author :