Юбилейна среща – 50 години от уволнението на набор 1946 г.

7aЧудесна инициатива за юбилейна среща 50 години от уволнението от казармата на  набор 1946 г.  и „старите пушки” от набор 1945 г.  от Зенитно-ракетни войски поделение 70580 в с. Пчела, Ямболска област. Военнослужещи и командирите на поделението през този период се събраха след половин век в уютното помещение на ресторант „Стъргалото” в гр. Стара Загора. Открити бяха 24-ма от набор 1946, присъствали 20, 5-ма от набор 1947, 3-ма от 1948, по един от набор 1954 и 1955 години.

С дълбока тъга изказваме съболезнования на семействата и близките на четирима от бойните ни другари, които вече не са между нас, живите.

Началото за срещите постави Иван Минчев (1945 г.) от Твърдица, чиято идея всички присъстващи одобриха и оцениха високо.

На уговореното място за среща се представяхме по име, ръкувахме се и прегръщахме. Минувачите покрай нас се трогнаха не по-малко от тези мили „стари пушки”, от сълзите на радост, бликащи от искрящите ни очи.

Срещата премина при изключително силни емоции. Всички вече с посребрени коси, натрупали повече опит и мъдрост се вълнувахме като деца!

Всеки имаше какво да сподели – как е устроил живота си през този дълъг период, за семейство, деца и внуци. С гордост се показваха снимки на наследниците, споделяше се кой къде учи, работи, какво е постигнал…

Имаше много прегръдки на стари бойни другари, сълзи на умиление и радост от срещата след половин век. И съжаление, че са пропуснали възможността да поддържат връзка през тези 50 години.

Вдигнаха се наздравици, за всеки от присъстващите с пожелания за здраве и дълголетие и вече редовни, ежегодни бъдещи срещи.

За желанието да се видим „на живо” (а не чрез социалните мрежи)  красноречиво говори и това, че един от старите бойни другари прекъсна престоя на почивката си от курорта, за да може да присъства на срещата. Тя се напомняше за „родовите срещи”, които се провеждат, защото двадесет и шест месеца ние бяхме като едно семейство в казармата.

От името на всички стари бойни другари изказвам благодарност за помощта и съдействието в издирването на бойците и командирите от поделение 70580  на Зенитно-ракетни войски в с. Пчела, Ямболска област  на : Слав Кънев (набор 1946 г.), на вестниците: „Над 55” и „Трета възраст”, и на радио Шумен, чрез предаването „По първи петли”.

Разделихме се след  юбилейната среща – цели 50 години от уволнението от казармата на поделение 70580  на Зенитно-ракетни войски в с. Пчела, Ямболска област, с пожелания и надежда за още бъдещи срещи.

Димитров, Дончо – Старото

About the Author :