Цветан Казанджиев: „Посланието в една творба трябва да бъде просто, като почукване по вратата – „чук-чук“ и нищо повече“

Ямбол, 21.10.2020 г.

С юбилейна изложба „Пътят…“ и много приятели и почитатели емблематичният за Ямбол художник Цветан Казанджиев отпразнува своя 60-годишен юбилей. Пространството пред Художествената галерия  „почерня“ от желаещи да споделят празника му, а 107 от творбите му са подредени в три изложбени зали, проследявайки неговия творчески път и търсенията му като художник.

Представяйки творчеството му, изкуствоведът Стойка Цингова изтъкна, че той е един от водещите съвременни български графици, автор, чието творчество оформя физиономията на културната общност на нашия град. Тя припомни, че Цветан Казанджиев има многобройни участия, сред които и над 90 престижни международни форума и изложби на графиката и акварела и е носител на над 30 престижни награди, признание за неговите творчески търсения и постижения. Като финал на представянето (б. р. което публикуваме отделно) тя цитира  проф. Иван Газдов, който казва за творбите на Цветан Казанджиев, че са като прозорци към други светове и пожела на присъстващите да се оставят да бъдат отведени в тях.

Директорът на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов връчи дарителски акт на художника, който за своя юбилей дари на галерията три графични творби от цикъла „Из книга за мъртвите“, и му пожела да бъде здрав, силен и да продължава да дълбае все така в неговото лично галактично пространство, да го изследва и да прави все по-добри творби.

Петър Тепсизов прочете поздравителни адреси от Дружеството на писателите – Ямбол, от Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград и от Съюза на българските художници и неговия председател Любен Генов.

Поетът Тенко Тенев, който е и председател на Дружеството на писателите в Ямбол, представи своя поглед върху творчеството на Цветан Казанджиев, озаглавен „33 години по-късно или Пътят…“.

Той припомни, че преди 33 години е открил първата самостоятелна изложба на Цветан Казанджиев в Ямбол и изтъкна, че в този самотен занаят, наречен изкуство, той без излишен шум, парадност и фанфари носи своя кръст. „Аз не робувам на моди и правила, идва ми нещо в главата, премислям го, постоявам малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графики, преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си, много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал нещо случайно или на парче“, сподели изстраданата изповед на художника неговият приятел. Тенко Тенев цитира и други негови мисли за творчеството му: „Не обичам многоцветието, мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено и по-просто, толкова е по-добро“. Поетът припомни и за знаковата изложба на Цветан Казанджиев в галерия „Средец“ на Министерство на културата по покана на министър Боил Банов, която е като обобщение на творческия му път през годините.

Самият Цветан Казанджиев сподели думите на министъра за изложбата му в София, който казал „Цецо, това е много висока летва“.

За юбилейната си изложба той разказа, че тя е един синтез от всички жанрове, в които твори. Живописта съдържа 33-те творби, изложени в галерия „Средец“, а графиките са негова колекция, която отпечатал специално за тази изложба. Експозицията се явява като хронология от 1995 г. досега, тя съдържа графики, с които Цветан Казанджиев е участвал в престижни форуми на графиката, с които е представял Ямбол и България. В другата зала са акварели и рисунки. За последните 4 години той има 21-22 международни участия с акварел. „Може би само художникът, който създава изкуство, знае какво означава да претвориш на бялото платно един завършен продукт – перипетиите, безсънните нощи, през които минава един автор“, разказа авторът и сподели, че неговите творби не са комерсиални, а дълбоко изстрадани от него, с лек подтекст и послание. „Посланието в една творба трябва да бъде просто, като почукване по вратата – „чук-чук“, нищо повече“, това е творческото верую на художника.

След официалната част десетките приятели и почитатели на изкуството на Цветан Казанджиев го поздравиха с цветя и добри пожелания. Сред гостите бяха и областният управител Димитър Иванов, зам.- кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев, зам.кмтът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, доайените сред ямболските художници Коста Стоянов и Тодор Ялъмов и много творци и приятели на художника.

Изложбата може да бъде видяна в ХГ „Жорж Папазов“ до 16 ноември.

About the Author :