Юбилейна изложба на Стефан Качаков

IMG_0838Ямбол, 27.04.2018 г.

Юбилейна изложба на ямболския художник Стефан Качаков, посветена на неговата 60-годишнина, беше открита снощи в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол в присъствието на многобройните му приятели и почитатели. В пространството на три зали от галерията публиката може да проследи творческия път на художника. Символичният домакин на събитието Петко Йорданов сподели, че със Стефан Качаков с познават още … от детската градина, живели са в една квартира, докато са учили във Великотърновския университет.

Експозицията беше представена от изкуствоведа Стойка Цингова. Творчеството на Стефан Качаков може да се раздели на две направления, отбеляза изкуствоведът, едното е свързано с реализма – класически и магичен, а другото е свързано с IMG_0829търсения, които частично се докосват до кубофутуризма, сюрреализма, с елементи, които са определяни като калейдоскопична живопис. В тематично отношение превес в изложбата има пейзажът, но се срещат и теми с християнски сюжети, философски теми, както и творби с теми от ежедневието.

Картините в една от залите са посветени на река Тунджа и нейната красота през различните сезони. Художникът дава различни гледни точки към реката – тя е ту застинала в безвремие, ту по-раздвижена, отразяваща златното на есента или зеленото на пролетта. Тунджа е представена на слънчева или лунна светлина, в минорни или мажорни краски.

В другата от двете зали са подредени природни пейзажи – полски, речни, планински, архитектурни и градски. Сюжетите са IMG_0842вдъхновени, както от родната природа и град, така и от великолепието на Венеция.

В изложбата портретът е представен само от една творба – интимният детски портрет на дъщеря му.

Творбите на Стефан Качаков се отличават с финес, с осмислена и добре балансирана композиция, той отделя особено внимание на детайла, отбеляза Стойка Цингова. Проблемът за светлината, за пространството и за цвета, са основните проблеми, които си поставя творецът във всяка една картина.

До някои от картините в голямата зала бяха поставени стихове на Стефан Качаков, вдъхновени конкретно от тези платна. Ваня Велева представи поезията му, прочете някои от стиховете. Така присъстващите видяха юбиляра и в друга светлина или по-точно казано – от друг ъгъл, защото творческата емоция и вдъхновение, дали плод в различни изкуства, са едни и същи.

IMG_0841Стефан Качаков подчерта, че е минал през школата на Стефан Бъчваров, на Павел Бакалов. Всъщност е завършил “графика”, но предпочита да прави живопис. “Отделил съм една зала на река Тунджа, защото това е реката на моето детство. Там сме ловили риба по един особен начин”, разказТ художникът. Той отбеляза, че е показал и няколко акварела, макар че заради алергия му се е наложило в продължение на 4 години на рисува само акварел.

ХГ “Жорж Папазов” е откупила три картини от Стефан Качаков, но със сигурност това ще е само началото на откупките от тази действително прекрасна изложба.

Стефан Качаков е роден в Ямбол на 10 февруари 1958 г. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък, а след това и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност “изобразително изкуство”. Член на Съюза на българските художници. Твори в областта на живописта, стенописа и приложната графика. В момента е преподавател в ОУ “Н. Петрини” в Ямбол. Има множество участия  в общи, национални изложби, а днешната е 20-та му самостоятелна изложба. Негови творби са притежание на ямболската галерия, на галериите в Бургас, Сливен, Поморие и на частни колекции.

IMG_0847 IMG_0835 IMG_0834 IMG_0831 IMG_0827 IMG_0826 IMG_0823 IMG_0822 IMG_0819 IMG_0850 IMG_0849 IMG_0846 IMG_0844 IMG_0843 IMG_0818 IMG_0816 IMG_0815IMG_0817

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply