Юбилейната изложба на Николай Тотев вълнува със своята различност

SAM_0264Юбилейна изложба на Николай Тотев от Ямбол бе открита на 9 май в Художествена галерия „Жорж Папазов“. Сред гостите бе и музикантът Петър Писарски, двигател на група „Атлас“, а в случая – съпруг на сестрата на художника.

Николай Тотев бе представен от изкуствоведа Стойка Цингова. Той е роден през 1967 г. в Ямбол, живее тук през първите години от живота си, след това напуска града със своето семейство. В този смисъл сегашната му изложба е своеобразно завръщане. Тотев завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия. Има реализирани 6 стенописа. Участва в общи изложби у нас и в чужбина. Изложбата му в Ямбол е неговата 9-та самостоятелна изложба.  Преди това е излагал в галерии и експозиционни пространства в София, в Барселона, в Брюксел. Освен живопис, той създава рисунки с туш, мозайка, скулптура. Има реализирани инсталации.

Стилът му съчетава елементи от SAM_0278различни течения от началото на 20 век –има  експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, кубизъм в колорита, дори сюрреализъм. Най-характерно за стила на Тотев е субективния му поглед към реалността. Други причисляват изкуството му към „суровото изкуство“.

Някои са платна-символи на различни човешки състояния, фигурите в картините често не следват анатомичната структура на човешкото тяло, а са по-скоро сведени до символа, отбеляза Цингова. В портретите специално място художникът отрежда на очите – своеобразно огледало на душата. Те са умишлено уголемени и широко отворени. Някои портрети са с декоративен фон с повтарящи се елементи, допълващи смисъла на портрета. Художникът се интересува живо от словото и то присъства в  SAM_0270картините му.

Юбилейната изложба вълнува със своята различност, с философската си дълбочина. Тя е представителна извадка за посоките в творчеството на Николай Тотев и личното му верую, отразено на платното, обобщи изкуствоведът.

Самия Тотев много хареса определянето на изложбата му в Ямбол като завръщане и обеща да идва отново тук с нови изложби. Той дарява 3 свои творби на ХГ „Жорж Папазов“ – „Сляп за любов“, „Отлитат спомените“ и „Свят за двама“, съобщи директорът на галерията Петко Йорданов и му връчи дарителска грамота.

SAM_0248 SAM_0249 SAM_0250 SAM_0253 SAM_0254 SAM_0257 SAM_0258 SAM_0259 SAM_0260 SAM_0263

About the Author :

Leave a reply