Юбилеен концерт и награди за 70 години Езикова гимназия „Васил Карагьозов“

Ямбол, 25.11.2019 г.

С тържествен концерт в Голямата зала на общината днес Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ – Ямбол отбеляза своя 70-годишен юбилей и 130 години от рождението на патрона на гимназията Васил Карагьозов. Гости бяха зам.-областният управител Волен Дичев, зам.-кметът на Ямбол Енчо Керязов, Жана Миланова – началник на отдел на РУО-Ямбол, представители на РУО-Ямбол, директори на училища, първият директор на Езиковата гимназия г-жа Стоилова; представители на културни и обществени институции, бивши учители от гимназията, членове на училищното настоятелство и обществения съвет, родители, приятели на училището.

„Миналото и настоящето свързват ЕГ „В. Карагьозов“ с най-добрите традиции в българското образование. Всичко това се дължи на високия професионализъм на ръководството и на учителския екип. Те са превърнали ЕГ „В. Карагьозов“ в пример на образователен център в града“, каза в поздравителното си слово зам.-кметът Енчо Керязов.

„Честваме 70 години от създаване на гимназия „Васил Карагьозов“, която още в самото начало е известна на всички граждани на Ямбол като Първа гимназия „Васил Карагьозов“. Така и ще бъде през тези 70 години – като първата гимназия в Ямбол, първата гимназия на Ямбол. Въпреки че през тези години тя преминава през различни трансформации, винаги ще бъде тази първа гимназия, която дава отпечатък и оставя спомен в хиляди ученици, завършили гимназията, както и стотици учители, които са работили в нея“, отбеляза директорът на училището Йордан Милков. По стечение на обстоятелствата честваме 130 години едновременно на две събития – рождението на патрона на гимназията Васил Карагьозов и на създаване на Мъжкото класно училище и Мъжката гимназия, които Езиковата гимназия наследява и е техен приемник. Йордан Милков припомни, че преди 55 г. Трета гимназия се влива в Първа гимназия, а през 1971 г. математическите паралелки на Гимназия „В. Карагьозов“ поставят началото на Математическа гимназия-Ямбол.

Училището е сменило 5 пъти своите сгради. В началото е било в сегашната сграда на сегашната ПТГ „Иван Райнов“ – от 1937 г. до 1950 г. Преминава през сградата на сегашното училище „Св. Климент Охридски“ – 1951-58 г. Следва сградата на училище „Христо Смирненски“, което е създадено по-късно – 1959 – 1978 г. После – сградата на сегашното училище „Николай Петрини“ – 1979 – 1989 г., за да се установи в настоящата си сграда в к-с „Златен рог“ през 1989 г. и вече 30 години след това. „Винаги най-новопостроената сграда в Ямбол общинското ръководство и гражданите на Ямбол са предоставяли на Първа гимназия, на Руската гимназия, на Езиковата гимназия. Това е своеобразна оценка за ролята, мястото и значението на гимназията в образователния живот на Ямбол“, подчерта директорът на училището-юбиляр.

Връчени бяха най-високите награди на училището. С решение на педагогическия съвет и със заповед на директора носител на наградата „Васил Карагьозов“ за тази година е Снежана Илиева – ст. учител по български език и литература.

Трима учители на гимназията са наградени с почетен плакет „Васил Карагьозов“: Дарина Бумбарова – ст. учител по английски език; Евгения Начева – ст. учител по английски език и Стоянка Димитрова – ст. учител по история и цивилизация.

По повод празничния юбилей на гимназията бяха проведени и поредица от инициативи: презентации и видеофилм на тема „Бъдещето на училището или училището на бъдещето“, състезанието „Аз зная английски език“, състезания в спортната област, състезания в сферата на литературата като националния литературен конкурс за учители и националния литературен конкурс за ученици. Изграден е кът в гимназията „Лицата на успеха“ – във фоайето на втория етаж са поставени снимките и надписи с успехите им на всички учители и ученици, допринесли със завоюваните награди за престижа на гимназията. Учителите и учениците, които са имали заслуга като организатори за проведените инициативи, ще бъдат наградени на 28 ноември, четвъртък, в ХГ „Жорж Папазов“.

С указ на президента Румен Радев ЕГ “Васил Карагьозов”-Ямбол получи Почетен знак на Президента на република България. Наградата беше връчена от Валентина Танева – съветник на президента по образование, наука и иновации.

Концертът продължи с участието на настоящи и вече бивши ученици на гимназията: Габриела Иванова, Мелани Ангелова, Атина Божилова, Елина Станчева, Весела, Мариела Кънева, т.е. г-жа Кънева, Ивет Динева, изпълнителите от танцова школа „All steps“.

About the Author :

Leave a reply