Юбилеен концерт за 35 години Детска балетна школа

61881802_2336680316590142_1756705692091154432_nС юбилеен концерт Детската балетна школа при читалище “Съгласие”-Ямбол отбеляза снощи, 4 юни 2019 г., своята 35-та годишнина. На концерта беше показана годишната продукция на школата, с ръководител Фани Чернаева. Участваха още балет “Флауърс” и Детска балетна школа-Елхово с ръководител Милена Вълева, което е бивш възпитаник на Фани Чернаева. В залата присъстваха и други нейни ученици, преминали през школата, но завинаги запазили магията на танца в сърцето си.

Поздравителен адрес по повод годишнината поднесе Читалищното настоятелство, а кошници с цветя за школата изпратиха кметът на Община Ямбол Георги Славов, НЧ ”Съгласие 1862”, ДТ ”Невена Коканова”, Елена Дойчева- директор на ДКТ ”Георги Митев, ТС ”Ромбана” и музикалния педагог Соня Аршавир

Школата е създадена през 1984. Началото е поставено в една от залите на Дома на културата към Химически комбинат „Д. Димов”. След големите промени Детската балетна школа сменя своя дом. Така през 1991 г. формацията става част от голямото семейство на НЧ ”Съгласие 1862”, където е и до днес. Стотици преминават през школата за тези три десетилетия и под зоркия поглед на Фани Чернаева усвояват тънкостите на класическия и модерен балет, попиват и от уроците в греъм техниката. Ден след ден, стъпка по стъпка всяко движение се превръща в изящен танц. В школата постъпват деца навършили 4 години и остават до завършването си. Някои от тях свързват живота си завинаги с танца. Така се случва с Милена Вълева и Живка Янева, които днес вече работят като балетни педагози.  За изминалите 35 сезона възпитаници на балетната школа са поставили на сцена четири балетни спектакъла – „Цветята на малката Ида”, „Сезони”, „Има ли я любовта?” и „В куклената работилница”. Всеки от сезоните завършва с продукция, в която участват всички балетисти. Трудът им е възнаграден не само от аплодисментите на публиката, но и от оценката на специалистите. Детската балетна школа има множество награди от участия в конкурси и фестивали. Формацията е носител на златен медал от Националния конкурс за естрадни танци през 1989 г. , Първа награда на конкурс за камерни танци и специалната награда на фирма „Дерони” през 2005 г., трето място от конкурс за естрадни танци във Варна.  „Създавам хора с качества, които им помагат в живота”, категорична е Фани Чернаева, която вече 35 години е неотлъчно до тези, които обичат балета и се доверяват на качествата й като професионалист. А най-голямото й признание са аплодисментите на публиката и любовта на нейните ученици.

About the Author :

Leave a reply