Ще пътуваме по-бързо с влак до Пловдив и Бургас

1_26Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев  направи първа копка на жп участъка Стралджа – Церковски днес, 31 август, съобщават от пресслужбата на министерството. Начинанието е част от проекта за рехабилитация на цялото жп направление от Пловдив до Бургас, за който са осигурени над 800 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020.

По думите на заместник-министър Занчев след рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас времето за пътуване между двата града ще бъде намалено с 40 минути. А тъй като Ямбол се намира насред въпросната отсечка, това пряко засяга пътниците от региона. Зам.-министърът каза още, че до 2022 г. ще бъде завършено цялото направление, както и системите за сигнализация и телекомуникации. „През този програмен период ще осигурим пълна оперативна съвместимост на всички системи по направленията от София до Бургас и от Пловдив до Свиленград“, допълни той.

Железопътният участък „Стралджа – Церковски“ е с дължина 2 км, а средствата, които ще бъдат инвестирани за неговата рехабилитация са 4,2 млн. лева. Срокът за приключване на строителството е януари 2018 г., а проектната скорост на трасето е 130 км/ч.

 

About the Author :