Ще има ли местен референдум за дълга?

DSC08154Ново предложение за провеждане на местен референдум са внесли на 4 декември в Общински съвет – Ямбол девет общински съветници – с един повече от първото предложение. Сега към седемте съветници от БСП и един от АБВ се присъедини и съветникът от НФСБ Ваклена Кънчева. Този път, за да няма обвинение за неясност на въпроса, той е максимално изчистен и гласи: „Подкрепяте ли  да се поеме  общински дълг от 17 000 000 лв., който да се разходва  през периода  2018-2019 г. и да се изплаща след две години  гратисен период  в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г.?“.

Основният мотив на съветниците да искат провеждането на местен референдум е, че хората трябва да вземат решението дали да се тегли дълг от 17 млн. лв., който с лихвите става 20 млн. лв., защото реално те ще го плащат в продължение на 10 години, а този Общински съвет, действащ само още 2 години, време, което съвпада и с гратисния период на дълга, не би трябвало да решава съдбата на града за следващите два мандата и половина.

От своя страна съветниците от БСП са обжалвали в съда решението на Общински съвет – Ямбол от 15 ноември,  с което той отхвърли искането за провеждане на местен референдум за дълга, с мотива, че въпросът бил незаконосъобразен. Делото с номер 364 в Административен съд – Ямбол най-вероятно ще се гледа след Нова година, защото до края на декември не е насрочено в съдебните заседания.

В същото време обаче кметът Георги Славов бърза през глава да проведе сесията за емитиране на дългосрочен общински дълг. Предложението му е внесено на 30 ноември и още на 8 декември то ще се гледа от Общински съвет, за да не би нещо да осуети намерението му послушните му общински съветници да гласуват това, което им е наредил.

Вече се провеждат и заседанията на комисиите, в които се разглежда решението за емитиране на общински дълг, но изходът им предварително е ясен, защото в тях мнозинство имат съветниците от ГЕРБ, а както вече ни е доказала практиката, те нямат собствено мнение, а изпълняват нарежданията на кмета и не се отклоняват и милиметър от това, което им е наредено.

На 5 декември се проведе заседанието на постоянната комисия „Общинско имущество и контрол на дружества с общинско участие и на сделките с общинска собственост”. На него председателят Явор Брънков дори не посмя да допусне да се гласува внесеното от Катя Георгиева предложение към решението за  емитиране на общински дълг да се добави първа точка, която да гласи, че първо трябва да се проведе местен референдум, а след това да се гласуват и останалите решения.

На това заседание съветникът Тодор Тодоров от Земеделски народен съюз роди бисера, че той бил против провеждането на местен референдум, защото според него обществеността не трябвало да се занимава с финансови въпроси.

Явно съветниците, които са се докопали до местната власт, си мислят, че от наше име могат да взета какви ли не важни решения, нищо че касаят период, в който те най-вероятно вече няма да са съветници.

Припомняме, че Иван Йорданов от ГЕРБ заяви на пресконференция, че решение за дълга могат да вземат само компетентните хора, каквито според него са съветниците, с което на практика заяви, че избирателите не са компетентни да решават дали искат да плащат дълг от 20 млн. лв. с лихвите, като вноската ще бъде около и над 2 млн. лв. на година.

Странно защо кметът и съветниците му не искат да допуснат възможността, предвидена и от Закона за общинския дълг, избирателите, които ще го плащат, да вземат важното решение дали искат или не той да бъде теглен. А това е истински признак за демократичност, каквато явно липсва на ГЕРБ, защото няма по-висша форма на демокрация от това гражданите пряко да заявят мнението си по такъв важен въпрос и всички спекулации колко би струвало това и как щяло да се забави провеждането му са несъстоятелни, защото виждаме как за щяло и нещяло, щом кметът каже, се дават хиляди за какво ли не, но не и затова гражданите да заявят мнението си. А това вече клони не към демокрация, а към форма на ГЕРБ-ерски тоталитаризъм.

Диана Иванова

About the Author :