Щети има – виновни няма

DSC00550aСобственици на шест автомобила, унищожени от авария на водопровод в подземен гараж в к-с “Г. Бенковски”, не успяха да осъдят „ВиК” на първа инстанция и да получат обезщетение. Решението на Районен съд – Ямбол от 15 април отхвърля исковете им в размер на 16 950 лв. като неоснователни. На 9 ноември 2013 г. около 4 часа сутринта собствениците на колите установяват, в подземния гараж е възникнала авария на тръбопровод, но докато дойде аварийна група на „ВиК” и водата бъде спряна, паркираните в гаража коли са били залети с вода до над арматурните табла. Екипите на „ВиК” пристигат четири часа и половина след подаване на сигнала за аварията, а водата е спряна едва в 8,15 часа. „Удавените” коли са неизползваеми, защото възстановяването на щетите надхвърля 80 % от пазарната им цена.

Вещото лице по автотехническата експертиза е установило, че във всички автомобили има неприятна миризма на плесен, има мухъл по купето им, влага по стъклата. Когато е правил огледа, автомобилите още не били изсъхнали от наводняването. Водата е стигнала малко над нивото на арматурните им табла. Останали са следи от нея по стените. Според експерта автомобилите трябва да се бракуват, защото са потенциално опасни и може да възникне пожар в тях при подаване на контакт към стартера за запалване на двигателя. Според него няма гаранция, че след ремонт те ще бъдат изправни, защото е възможен отказ на електрооборудването (проблеми със запалването на автомобила, на светлините, спускане и вдигане на страничните стъкла, повреди на ел. заключването), проблеми с въздушните възглавници, скоростната кутия, двигателя, климатика. След наводняването се ускорява кородирането и гниенето на конструкцията на автомобилите. Според експерта дефектите по автомобилите технически е възможно да бъдат отстранени, но икономически не е изгодно, тъй като само подмяната на ел. инсталацията би струвала минимум 1000 лв., без гаранция за изправността на агрегатите и системите на автомобила.

По делото е установено, че причина за наводнението в подземния гараж са неизправните шахти в самия гараж и на дъждовната шахта пред него. Гаражът е собственост на Министрество на отбраната, но колите в него са се самонастанили. Според експертизата, ако шахтите в гаража са били изправни, те са можели да поемат водата. Те са били почистени, но без капаци, които да ги предпазват от запушване. Същото е щяло да се случи и ако дъждовната шахта пред гаража не е била запушена с кал и клони. Вещо лице по делото е разяснил, че отговорност за шахтите в самия гараж носят собственикът или ползвателите, а за дъждовната шахта отвън – тези, които отговарят за чистотата на уличната мрежа, докато ангажимент на „ВиК” е поддържането на връзките между дъждоприемната шахта и уличната канализация. Това е причина исковете да бъдат отхвърлени като неоснователни. Съдът коментира и закъснението на аварийната група, но не прави изводи, че то е причина за унищожението на автомобилите. Нелепо стечение на обстоятелстванта е и фактът, че единият от собствениците на „удавените” автомобили е служител на „ВиК”. Делото може да се обжалва пред Ямболски окръжен съд и потърпевшите от нелепата ситуация вероятно ще го направят, макар че в този случай най-вероятно няма да открият търсената от тях справедливост, защото пак изпадаме в обърканата ситуация, в която има щети, но виновни няма…

Диана Иванова

 

 

About the Author :