Щедро дарение в Дневен център Дъга” направиха ученици и шефът на „Язаки”

Рома Будригене ЯзакиВ петък след обед под един покрив се събраха различни поколения. Част от тия, които ще правят оттук насетне от България нещо по-добро – тийнейджъри от класа на учителката Снежа Рускова,  ръководител на 12 „Б” в ГПЧЕ” Васил Карагьозов” , с които бе дошъл в Центъра за услуги за деца и възрастни  и директорът на Езикова гимназия Йордан Милков.

Идеята за това посещение възниква още преди Рождество Христово, когато учениците на Рускова, правят благотворителен ретро бал в клуб „Валентин” в лесопарк „Боровец”. Интимната мисъл, да я наречем така, е да се съберат пари на тоя ретро бал, и с тях да се закупят пособия за Дневен център „Дъга” към Комплекса за социални услуги за деца и възрастни .

Същият комплекс, за който навремето по европроект бяха вложени 5 милиона лева, и така вместо да бъде заличено още едно голямо училище в града ни, ОУ „Страшимир Кринчев”, се появи голям Комплекс за социални услуги.

Учениците събрали на 22 декември в клуб „Валентин” около 2000 лева, но тази сума не стигала, за да направят това, което искали – да подарят на  децата от „Дъга” уред за физиотерапия. Този уред е незаменим за деца с церебрална парализа,  и в петък едно от момичетата в Дома, Дани, имаше щастието да се качи на новата ”машина”.

Сумата, събрана от момчетата и момичетата от класа на Снежа Рускова, не стигнали – тия уреди са доста скъпи, и така се наложило да се търсят хора и фирми с добри сърца в Ямбол.

Кой какви пари  е дал, аз лично, признавам си, не можах да разбера вчера , докато вървеше „церемонията” по дарението. Една изискана дама, Рома Будриене, се оказа в епицентъра на закупуването на уреда за болните от церебрална парализа. Дамата е управител  на японската компания „Язаки” в града ни, и е от Литва. По някои данни, тя за втори път поема шефския пост на „Язаки” в Ямбол, което не е направило, все още, владеенето й на българския език по-добро.

Хубавите жестове нямат нужда от много думи, нямат нужда и от особен превод, макар че от „Язаки” имаше български служител, който се опитваше да обясни словото на Рома Будриене.

Словото бе всъщност пределно кратко – литовският директор на японската фирма край Тунджа пожела на учениците да бъдат все така граждански активни, а класната на 12 „Б” Снежа Рускова още отсега я покани на абитуриентския им бал.

Сумата, нужна за закупуването на уреда, който прави поне за известно време приемлив живота на децата, се оказа 4250 лева. От дневен център „Дъга” имаше и благодарности, и малки подаръци, направени от децата в социалното заведение, дари ги Атанаска Бонева.

Приз получиха и момчетата и момичетата от 12 „Б” клас – призът е за креативен благодетел и им бе връчен от Центъра за комплексни услуги за деца и възрастни.  Аз поне бих предпочел тая идиотска чуждица – креативен, да я нямаше, но всеки си решава сам езиковата култура.

Дали управителят на „Язаки” литовката Будриене пак ще прави подобни финансови жестове, не стана ясно – все пак фирмата не е благотворително дружество. Дамата стоя и далеч от „микрофоните”, явно знаеше какво е тежка болест, а  знаеше и друго – че с доброто не бива да се парадира.

При такова дарение е нелепо да има степенуване кой какво точно е дал. Още повече че онова момиченце, Дани, бе качено на чисто новия уред и си поигра спокойно с тенис топка.

А при церебрална парализа, това е нещо огромно.

Остава да не се забрави едно нещо – не говоря за чудесата по Коледа, много ми сладнят, а за онова, което се случва към края на месец май. За абитуриентския бал, на който трябва да присъства и една жена, която говори твърде лош български – Рома Будриене.

Борислав Ненов

Б. р. На снимката е Рома Будриене

About the Author :

5 Comments to “Щедро дарение в Дневен център Дъга” направиха ученици и шефът на „Язаки””
 • Мартин
  January 16, 2016 - Reply

  Половината ви информация е грешна.

 • Кристиян
  January 16, 2016 - Reply

  Както човекът преди мен твърди, повечето от Вашата информация е грешна, Г-н Ненов. Одвен това, за човек който твърди, че с добро не бива да се парадира доста внимание сте обърнали на дарението от Язаки. Не искам да омаловажа тяхната или нечия чужда помощ – напротив, ако не бяха нашите дарители нямаше да има нито ретро бал, нито дарение, но не мисля, че в статия от този тип вниманието трябва да е насочено към един единствен дарител. Тази “статия”, ако въобще може да бъде наречена такава, е жив пример за некоректността на българските медии!

 • Ралица
  January 16, 2016 - Reply

  Г-н Ненов, проверете си лексиката и правописа, пък после се правете на журналист.

 • Стефка Делчева
  January 17, 2016 - Reply

  Много иронично сте представили информацията. Жалко за Вас г-н Ненов.

 • Владо
  January 21, 2016 - Reply

  Все повече ирония и злоба в статиите на Ненов. Лошото е, че такива хора избиват комплексите си по страниците на нашите медии. Кажете другарю Ненов, кога за последен път сте направили нещо добро на някой? Дали можете да си спомнете? Едва ли… Престанете да оплювате всичко и погледнете себе си…или се лекувайте.

Leave a reply