Шпионски игри

S.ChamovaИмаше един известен филмс с Робърт Редфорд  – „Шпионски игри“ се казваше. Е, имаме си вече и нашата версия тип „шпионски скандал“ и то в изненадваща, поне за обществото, посока – българи шпионират за Русия. В контекста на т. нар. международно положение обаче има последователност – сега такава е конюнктурата.

Кое как е, редовият българин няма как да знае. Прокуратурата е сериозна държавна институция, обвиненията също, но все ми се струва, че много повече е възможно да има пране на пари, мътни финансови операции и прочие кеш игри, отколкото шпионстване. Няма истински шпионин, който наляво и надясно да дава интервюта по телевизиите, както героите в нашенския скандал. Ала се очертават няколко следствия: хората започват да се страхуват, да прецизират думите и действията си за всичко що касае Русия, а народът ни по принцип е русофилски настроен по достатъчно много исторически причини; възможна е индиректна атака срещу президента Радев и БСП по линия на отношението им към Русия; не е за изключване и американско подшушване в цялата работа.

Светлана Чамова

About the Author :

2 Comments to “Шпионски игри”
 • анонимен
  September 11, 2019 - Reply

  Журналистката да бъде добра и говори от свое име,кой е русофил ,кой не е. Аз не съм русофил например. В едно демократично общество,обикновените хора говорят свободно за свои политически симпатии. В СССР и соцдържавите и за думи ,казани без агресия,пращаха в лагерите. В изказването си,настройвате обикновения човек ,да внимава какво говори. Не се бойте,живеем по западен образец и човек е свободен в думите . Нормално е на високите етажи да се шпионира и ако е срещу България ,всеки ще си понесе заслуженото .

  • Svetlana Chamova
   September 12, 2019 - Reply

   Уважаеми г-н Анонимен, аз не се боя и свободно изразявам мнението си за разлика от Вас, след като сте предпочели да бъдете анонимен. Защо ли? Защото е лесно и удобно. Не настройвам хората да внимават какво говорят, а само допускам, че това може да се получи като следствие. Имам право на мнение в нашето демократично общество и ще се радвам да не съм права.
   Да, смятам, че болшинството българи изпитват симпатии към Русия, най-малкото защото ни е освободила от турско робство, имаме близки езици и култури. Макар и не русофил, надявам се имате някаква представа от класическата руска литература, оказала влияние върху световната. Това че Вие не сте от тях, не променя ситуацията – сега е модерно всичко руско да бъде мразено, Вие явно сте актуален. Но си е Ваше право да бъдете или не всякакъв. Да отбележа – имперското отношение на управляващите преди и сега тази държава към малките като България, не ми допада. Но май всички големи са високомерни към по-малките.
   Още едно вмятане – да си русофил, американофил, българофил и пр. не е проява на политически симпатии, както пишете – една държава не е синоним на някаква политика. Това само за уточнение.

Leave a reply