Шофьор помля майка с две деца на тротоар в Ямбол

147428738400394.MTS_snapshot_00.00_[2016.09.19_15.06.00]Нагла катастрофа в неделния ден разтресе не само Ямбол, но и цялата държава. Сутринта след 8 часа 31-годишният Яни Колев връхлетя с БМВ върху майка с две деца – момченце на 7 г. и бебе на месе и половина, които са се движили по тротоара до спортната площадка срещу бл. 28  на ул. „Дружба”, след което бяга от местопроизшествието. На 200 метра след това той отново се качва на тротоара и се удря в ограда, след което зарязва колата си близо до Гимназия „Васил Левски” и се укрива. Осем часа след катастрофата полицията го залавя пиян, но той твърди, че е пил след инцидента. Пострадали са майката и бебето, те бяха настанени с комоцио в ямболската болница.

31-годишната Емилия Великова разказва, че тръгнала в неделя сутринта с двете си деца да води по-голямото на рожден ден, но не успяла да стигне до детското празненство. „ Спомням си, че вървях по тротоара и нещо разбрах, че се случва, явно съм чула шума от колата и съм усетила и съм казала „Вики бягай” на малкия си син и си спомням как вървеше отдясно и тръгна напред”, обяснява майката.

Майчиният вик спасил момчето, инстинктивно тя бутнала и количката да предпази бебето, но то все пак е паднало на земята. „То е било пред мен в количката и като съм го избутала аз съм понесла удара”, спомня си Емилия. .

Според младата жена най-важното е, че все пак са оцелели, но въпреки това всички са стресирани и психологическата травма трудно ще избледнее. „Не знам как ще изляза на улицата втори път, за начало, не знам, ще седя само вкъщи. Винаги гледам през парка да минават, да не минавам там дето има коли, да минавам винаги по пешеходните пътеки, обаче това не е достатъчно, просто изскача ти отзад и ти не можеш да възприемеш нищо”, казва още младата жена.

31-годишният Яни Колев е привлечен като обвиняем по-тежко обвинение, защото се е избягъл и се е укрил. Прокуратурата му наложи 72-часова мярка за неотклонение и ще поиска от съда да го задържи за постоянно в ареста. „Предвид обстоятелството, че лицето е напуснало местопроизшествието и за няколко часа се е укривало от органите на полицията смятаме, че съществува основателно предположение тази линия на негово поведение да се повтори”, коментира окръжният прокурор Дойчин Дойчев. За 10-годишния си стаж като шофьор Яни Колев е натрупал много нарушения.  „Има наложени девет наказания, сред които има и такива за шофиране с превишена скорост, както и за шофиране след употреба на алкохол, включително едно от наказанията е било и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за определен период от време”, каза още прокурорът.

При задържането му близо 8 часа след катастрофата шофьорът е бил във видимо пияно състояние, но той твърди, че е употребил алкохол след инцидента. Очакват се резултатите от химическата експертиза на взетата кръвна проба, за да се установи дали в момента на катастрафата е бил под въздействието на алкохол или наркотици.

About the Author :