Шофьорът помел майка и две деца излиза от ареста срещу 1000 лв. гаранция

DSC01793Ямболски районен съд освободи срещу 1000 лв. парична гаранция Яни Колев, който на 18 септември в Ямбол блъсна в гръб на тротоара майка с две деца. 31-годишният шофьор е привлечен като обвиняем, защото по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Емилия Великова, нарушавайки правилата за движение и напускайки местопроизшествието след катастрофата. В съдебната зала стана ясно, че водачът е с чисто съдебно минало. В последната си дума пред съда той заяви, че съжалява много и е готов да помогне с каквото може на пострадалите. Днес преди обяд майката и бебето бяха изписани от ямболската болница в добро състояние.

Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Яни Колев, защото има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемият Яни Колев се яви в съда с трима адвокати – един служебен и двама, упълномощени от него. Те пледираха, че не трябва да бъде задържан, защото има чисто съдебно минало и сам се предал в полицията, макар и близо 9 часа след катастрофата. Яни работел от 10 години в „Палфингер”, имал и дископатия и затова не можел да остане в ареста.

DSC01795 Съдът не уважи предложението на прокуратурата и наложи парична гаранция от 1000 лв., която трябва да бъде платена в 7-дневен срок.

Съдията Николай Кирков обясни мотивите за решението си: „Мотивът на съда да не вземе мярка за неотклонение задържане под стража е, че по делото няма безспорни доказателства за вида и характера на телесната повреда. Той обясни, че привлечения за обминяем има повдигнато обвинение за средна телесна повреда, но по делото няма безспорни доказателства причинена ли е такава и допълни: „Към момента няма изготвена все още съдебно-медицинска експертиза, има приложени писмени доказателства, има гласни, които обаче са противоречиви и от които не може да се направи извод, че е налице средна телесна повреда”. Има опасност, ако не се докаже, че на майката е нанесена средна телесна повреда и, че обвиняемият е употребил алкохол или наркотици дори да няма и наказателно дело.

DSC01797Прокурорът Мина Грънчарова уточни, че не се знае кога ще е готово заключението по съдебната експертиза, което ще даде яснота по делото. В Ямболски съдебен район изготвянето й е много трудно, защото няма съдебен лекар. „Използваме, сливенски експерти, ние нямаме такива. Сега в момента сядам да пиша протеста. Прокуратурата на този етап си е свършила работата. Сега е на ход съдът. Първа инстанция, взе такова решение. Сега втора инстанция също предстои произнасяне”, каза още районният прокурор.

След протеста на прокуратурата следващото дело за гледане на мярката за неотклонение на шофьора ще се гледа на 28 септември в Ямболски окръжен съд.

DSC01800 DSC01801 DSC01802

About the Author :