Шофьорът на автобуса, катастрофирал на автомагистрала „Тракия”, вероятно е заспал

23004465_1547155112008719_7676125620124446218_o Районна прокуратура – Ямбол е образувала досъдебно производство за катастрофата на автобус на автомагистрала „Тракия”, съобщи районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова. Обвинението е срещу 49- годишния шофьор, който е нарушил правилата за движение като е загубил контрол над автобуса и е причинил по непредпазливост средни телесни повреди на две лица.

Прокуратурата е установила, че автобусът се е преобърнал на дясната страна, разкъсани са мрежите на автомагистралата около 30 метра, от което е разбит резервоара на превозното средство и е изтекло дизеловото гориво. Това е и причината самите пътници и техния багаж да са целите облени в нафта. Бързата намеса на пожарната не е позволила изтеклата нафта да се запали. Други петима пътници са с нанесени леки телесни повреди от катастрофата.

Според държавното обвинение тахошайбата на автобуса е стара и не може да се установи точното движение и престой на превозното средство.

Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества  на шофьора е отрицателна. От прокуратурата съобщиха още, че според свидетелски показания водачът на автобуса е бил уморен и е възможно да е заспал, защото пътници са разговаряли с него и са му пускали музика, за да стои буден. Дори останалите в автобуса направили забележка, че им пречат да спят и 10 минути след това е станала катастрофата. Шофьорът е задържан в ареста за 24 часа. Предстои да бъдат назначени технически експертизи за установяване на причините за инцидента.

Багажът на всички пътници на автобуса се съхранява в Областна дирекция на МВР – Ямбол.

Снимка: Зона Ямбол

About the Author :