Шефът на ГЕРБ групата се накара на Румен Банков, цяла комисия мина без БСП

???????????????????????????????Галин Костов, председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в Ямбол, се накара на шефа на общинската организация на БСП в Ямбол Румен Банков на последната сесия на местния „законодателен” орган. Гневът на Костов, шеф и на „Пътното управление” , се разрази, тъй като Банков не работел в  комисията, на която бил член, а на самата сесия излизал изневиделица с няколко предложения.

„Вие искате да използвате тази висока трибуна за пропагандни политически цели”, обвини дълголетния лидер на БСП  Костов, и така даде възможност да влезе и малко партийна аритметика в полузаспалата зала на общинския съвет, където шефът на местния парламент д-р Ибришимов вече бе набрал темпо и точките вървяха за секунди.

„Ние сме втората по сила политическа партия в Общинския съвет и вие трябва да имате това предвид, а не постоянно да ни пренебрегвате”, това пък обясни на шефа на ГЕРБ групата Галин Костов, Катя Георгиева, съветник от лявата партия.  Тя предложи за член на новосъздадената комисия „Култура, читалищна дейност и културен туризъм” Николай Пенев, посочвайки като аргумент факта, че той два пъти е бил областен управител и  че е човек, свързан от много години с читалищната дейност.

През годините Николай Пенев беше и председател, а след това и секретар на  каргонското читалище „Пробуда”, но Галин Костов май води летоброенето от себе си  и от посещенията си в читалище „Диана”, към което имат подчертана симпатия активисти от партията на Бойко Борисов.

В крайна сметка разпрата спря самият Николай Пенев, който отказа да бъде предлаган за член на новата комисия. Тя се оказа и оформена по късата процедура, шефът на Общинския съвет д-р Ибришимов не провел консултации с всички групи , вероятно изхождайки от „тефтера”, който показва пълно мнозинство за ГЕРБ и компания при вземането на решения.

„ГЕРБ са наистина с 18 съветници, но твърдо си имат подкрепата на 25 души, така че си правят каквото им хрумне”, коментира след сесията, макар и по друг повод, съветникът от партия „Атака „ Кръстьо Петров.

В крайна сметка новата комисия, носеща претенциозното име „Култура, читалищна дейност и културен туризъм”, си остана с натъкмените от ГЕРБ рано-рано членове: Петко Йорданов, шеф на галерия „Жорж Папазов”, подп. от резерва Милчо Начев, шеф на Общинския музей на бойната слава, директорът на основно училище „Н. Петрини” Румяна Тропчева, шефът на Регионалния историческия музей Стефан Бакърджиев – всички от ГЕРБ. На тях ще партнират Павел Додов, бизнесмен, съветник от Реформаторски блок, Тодор Тодоров от Земеделския народен съюз, управител на фирма „Български йогурт” и Юсеин Хасан Мехмед, лидер на младежката формация на Движението за права и свободи, юрист, работещ в инспекцията по труда.

Борислав Ненов

About the Author :