Шест деца са загинали при транспортни произшествия в Ямболско през последните 5 години

SAM_2299През последните 5 г. на територията на област Ямбол са настъпили 47 ПТП с участието на деца, при които са загинали 6, а са ранени 41 деца. Тенденцията през последните години е намаляване на общия брой произшествия и ранени, но броят на убитите се запазва или увеличава. Това бе съобщено днес, 25 септември, на пресконференцията, която последва работната среща „Безопасността на пътя – наша обща отговорност и грижа“, в която участваха представители на ОД на МВР, БЧК, Регионално управление на образованието, Съюза на автомобилистите и ОДК. Срещата приключи с подписването на обща декларация от всички участници за постигане на основната цел – обединяване на усилията за постигане на по-голяма безопасност на децата по пътищата.

От началото на миналата до началото на тази учебна година по пътищата на Ямболска област са настъпили 325 ПТП -та, SAM_2300които спрямо същия предходен период са по-малко с 35 броя. 58 от тях са тежки, което е с 5 по-малко, като загиналите са 10 – с 3 три повече спрямо предходния период. Децата са с 2 по-малко. ПТП-та с пострадали деца през миналата учебна година е 17,2 % от всички тежки произшествия, а пострадалите деца са 13,9% от общия брой.

През миналата учебна година не е имало убити при ПТП деца на територията на областта, тази година обаче те са 4. В по-голямата част от произшествията децата са били пътници, техни близки не са положили грижи да ги опазят и са допуснали пътен инцидент, коментира представителят на КАТ.  Основни причини за тежки произшествия са: отнемане на предимство на друг участник в движението – загинали са 2 деца, ранени 13; отнемане на предимство на пешеходец – 1 загинало дете, ранени 12; движение с несъобразена скорост – 2 загинали деца и 8 ранени; неправилни маневри, най-често движение на заден ход – загинало е едно дете и са ранени 2 деца; поради управление на МПС след употреба на алкохол – ранени 6 деца.

БЧК-Ямбол обучава целогодишно водачите в оказване на първа помощ. Съвместно с МВР започва от днес до края на октомври открити уроци по пътна безопасност; за втора година стартира детско полицейско управление;  провеждат кръводарителска акция, съобщиха от БЧК-Ямбол.

Представителите на различните институции бяха единодушни – основната причина за произшествията е, че родителите не дават пример на децата в спазването на правилата включително и как те да се возят безопасно в автомобила. На фона на тази непозитивна семейна и обществена среда многобройните викторини, акции, срещи по училища и детски градини, програми за безопасност и прочие инициативи, които отчитат институциите, на практика не дават желания резултат.

About the Author :