Шесторното убийство в Нови Искър – оплетено кълбо от родни проблеми

rosen-ubiec-noviiskar-560x400Извън чистата сензация и шокът, който неминуемо предизвика, шесторното убийство в Нови Искър по удивителен начин събира в себе си твърде много от проблемите ни. Коментарите в интернет пространството показаха упорито съмнение у народонаселението в информацията, изнасяна от полицията – нещо показателно за пълната липса на доверие между средностатистическия човек и властта. Аз също не знам кое как е в действителност в този кървав случай, но със сигурност знам – огромната част от хората са убедени, че твърде често ни пращат за зелен хайвер, че далеч не винаги работите са такива, каквито ни ги казват и прикриванията на истината съществува. И уви, те имат достатъчно основания, заради безброй заметените под килима и накрая оставени на забравата случаи.

Второ – твърде показателно е, че една от най-популярните сред масите версии е – истинският убиец, който се прикрива, е син на местен големец, близък до ГЕРБ. Още един сигнал, че масовото мислене е: у нас е така – който има власт, пари и е гъст с управляващите, той може да си позволи всичко. И няма нужда в конкретния случай да са прави – най-вероятно действително въпросният Росен да е насътворил онова, в което го обвиняват, а после да се е гръмнал. Важното е, че принципно основанието хората да разсъждават в духа на световната конспирация от страна на властимащите, е налице. И това е трагично.

На трето място – аз лично безкрайно се изненадах, когато установих колко много от хората са се филмирали – те преживяха последните дни буквално като в някакво криминално реалити. Редиха хипотези, даваха съвети, търсеха несъответствия и противоречия между детайлите, макар че информацията в медиите е едно, в разследването – друго нещо. Изобщо интернет бе завладян от безброй Хорейшовци, които едновременно с това напълно се покриваха и с типичния образ на таксиджията, който ругае държавата, полицията и всичко наред – ей така, и за спорта, и като одушник за собствената му несрета, но в същото време самият той би нарушил закона без никакви угризения. А ако същата тази държава или полиция го подгонят за това  – то пак ще е повод да ги ругае.

В криминалния случай от Нови Искър като в змийско кълбо са оплетени още куп проблеми на нашата реалност. Росен Ангелов издирван от години, но на практика никой не го търси – това бе коментирано обстоятелствено по медиите, затова няма да се занимавам с него повече. Години наред той живее без документи за самоличност, което би било невъзможно в една цивилизована държава, но у нас може. Другаде не би си намерил работа без лична карта, но тук той си работи нелегално, защото т. нар. работодатели крият данъци на поразия. Въпросният Росен Ангелов ползва ток, защото се е прикачил нелегално – кражбата на ток си е друг типичен нашенски проблем. Макар и без документи, той ползва интернет, телефон на името на приятел – въобще, оказва се, намира достатъчно приятели, които няма как да не знаят що за услуги вършат. Те се явяват ятаци-съучастници на осъден престъпник, но не им пука, защото последствия няма. Кметът, представител на местната власт, няма как да не е забелязал непознатия човек в района, но и той не сигнализира местния полицай, за да го провери. Изобщо нашенско безхаберие не на квадрат, а на куб!

В змийското кълбо от проблеми на родната действителност са оплетени и жертвите. Още в началото стана ясно, че Неделчо Юнаков се е занимавал с кухи фирми, укриващи ДДС; че преди година семейството купува къща в Нови Искър за 60 хил. евро четох някъде, но не съществува институция, която да провери произхода на тези пари; за капак на всичко в намереното тефтерче, вероятно на Кети, редом до кредитите е писано за пресмятането на преференциален вот, без официално тя да е имала отношение към избори. Ясно доказателство как са оплетени чисто криминални дейности с избори и власт, как по тази писта шетат именно подобни нечисти хора!

Всичко това в крайна сметка дава отговор на въпроса защо толкова много Тома Неверници дни наред съчиняваха всякакви небивалици в интернет пространството, само и само да не се съгласят, че  криминалният субект Росен може да изпозастреля шестима и след това сам да се гръмне, а не да бъде „самоубит“. Ала обикновено истината е точно толкова банална, колкото и ненормалната т. нар. любовна история, която е в основата на официалната версия.

                                                                                                                                                                                        Светлана Чамова

 

About the Author :