Шествието на “Безсмъртният полк” премина по ямболските улици

IMG_1048Ямбол, 09.05.2018 г.

Със знаковата песен “Катюша” шествието на “Бесмъртният полк” днес пое от центъра на Ямбол към Градската градина, където се намира паметната плоча в чест на загиналите  от раните си съветски войни. Инициативата е посветена на 9 май – Ден на победата над Хитлеристка Германия и се провежда едновременно в над 40 градове в България. Включващите се в нея носят портретите на загинали участници във Втората световна война, характерни за шествието са черно-оранжевите георгиевски лентички. Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск като гражданска инициатива, но за няколко години към нея се присъединяват много държави по света.

В Ямбол шествието на “Бесмъртният полк” се организира от руския клуб “Съотечественик”. Той обхваща руските граждани, който 18 и повече години живеят своя пълноценен живот в Ямбол, сподели неговият председател Надежда Иванова. “Ние IMG_1036сме културно-просветно сдружение и правим всичко не само заради себе си – да оцелеем като идентичност, като народ  на територия, която смятаме за своя втора родина, но и да принесем нещо от себе си към българите – да ни приемат като братушки, да съхраняваме паметта и да постигнем онова, което е казал Иван Вазов: “Не се гаси, туй що не гасне!” До го поддържаме, да го тачим.

Що се отнася до Празника на победата – няма нито едно руско семейство, което да няма загинал във войната. Това е нашата памет, ние я носим в сърцата си. Днешният ден за нас не е само празник, той е отдаване на почит към нашите близки. Така възпитаваме своите деца и родственици. Ако съхраним тази памет, значи ще ни има. На българския народ пожелаваме да живее в мир, разбирателство и да цени нашата дружба”, каза Надежда Иванова.

Сред организаторите на шествието са Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение “Русофили”, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД и др.

IMG_1039 IMG_1043 IMG_1047 IMG_1049 IMG_1051 IMG_1052 IMG_1057 IMG_1058

About the Author :

Leave a reply