Шеста батальонна бойна група е сертифицирана

20150625052413_IMG_7384_1Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев даде висока оценка за подготовката на Шеста батальонна бойна група (6-та ББГр), с командир подполковник Атанас Георгиев. Придобитите способностите на формированията от бойната група бяха представени на заключителния етап на многонационалното тактическо учение „Кабиле – 2015 г.”, проведен днес, 25.06.2015 г., на Учебен полигон „Ново село”.

Организирано от Командването на Сухопътните войски, многонационалното тактическо учение „Кабиле – 2015 г.” се проведе от 13.06.2015 г. до днес. Темата на учението беше: „Действие на батальонната бойна група като преден отряд на механизирана бригада в отбранителна операция“, а целта за провеждането му: повишаване на подготовката на щаба и формированията на 6-та ББГр за развръщане и участие в съвместни операции със съюзниците от НАТО.

thumb_20150625052505_IMG_7632_36-та ББГр е сформирана на базата на 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада, усилен с придадени подразделения от други формирования (сили и средства за разузнаване, огнева и инженерна поддръжка, защита от ядрена, химическа, биологическа защита, противовъздушна отбрана, специални операции, гражданско-военно сътрудничество, военна полиция, логистични и др. елементи). В „Кабиле – 2015 г.“ участваха над 800 военнослужещи от Българската армия и Въоръжените сили на САЩ и до 190 единици бойна, транспортна и специална техника. Българските военнослужещи, взели участие в учението, са от Втора механизирана бригада – Стара Загора, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 32450 – Мокрен, екипажи от Военновъздушните сили и екипи от Служба „Военна полиция“. В неговите различни етапи бяха използвани до 15 танка Т-72, до 100 единици бойна и специална техника, вертолет „Кугар“, вертолет МИ-17, самолети СУ-25, бронирани автомобили на служба „Военна полиция“.

thumb_20150625052438_IMG_7616_2От американска страна в учението участваха над 50 военнослужещи от Силите на САЩ в Европа и Националната гвардия на Щата Тенеси със следната бойна техника: два танка M1A2 „Abrams“ („Ейбрамс“), три бронетранспортьора “Stryker” и до 10 единици поддържаща и осигуряваща техника. Организационната структура за провеждане на учението интегрира американските военнослужещи в щаба на ръководството, щаба на бойната група, във формированията и в групите за оценка.

За достигане на необходимите способности батальонната бойна група проведе целенасочена предварителна подготовка в рамките на 180 дни, действията на бойната група бяха оценени и на същинската част на батальонното тактическо учение за сертифициране на 6-та ББГр, на 23 и 24 юни, получената оценка е „Боеготов”.

Офицер, планиращ учението, бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, офицер, провеждащ учението – бригаден генерал Димитър Илиев – командир на Втора механизирана бригада, директор на учението – полковник Недялко Ников – заместник-командир на 2-ра механизирана бригада, а командир на 6-та ББГр е подполковник Атанас Георгиев – командир на 42-ри механизиран батальон.

Днешният заключителен етап на учението, с представяне на придобитите способностите на формированията от бойната група, наблюдаваха и: членове на парламентарната комисия по отбрана, начело с техния председател Михо Михов, заместник министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Риис, гости от командването на Въоръжените сили на САЩ и Въоръжените сили на Гърция, областни управители и кметове, както и много други гости.

Днес се гордея с всеки един от 6-та ББГр, сформирана и подготвена във Втора механизирана бригада. Вярвах в успеха на „Кабиле – 2015” и достойното представяне на Сухопътните войски, защото с решителност и чест извървяхме заедно пътя, доказахме способности – способности днес и за утре, стъпили на здравата основа на трансатлантическа сигурност.” – изрази удовлетворението си по време на ВИП деня командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

About the Author :