Шедьоврите на екоминистър Ивелина Василева в Ямбол

DSC01441Истински шедьовър сътвори в петък министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, с решителното участие и на община Ямбол, разбира се. Е, не бива да подценяваме ролята и на фирмите-изпълнители на обектите по Водния цикъл.

Да „чуем” пак какво е излязло от сърцето на министъра в града ни на 5 август, в самото навечерие на Олимпиадата в Рио. Заради забавяне, липса на добра организация и техническа мобилизация от страна на изпълнителя, както и други съпътстващи фактори, изпълнението на проекта беше забавено и той се е превърнал в рисков. „В крайна сметка приключихме миналия програмен период с инвестиция в размер на 44 млн. лв., останалите 44 млн. лв. ще бъдат предназначени за довършване на проекта чрез втората му фаза. 37 млн. лв. са безвъзмездните средства, които предоставяме с подписания договор. Разчитам на мобилизацията на изпълнителя, който се ангажира в рамките на 1 година да приключи изграждането на съоръжението.”

Така, това са и мъдрите, и от душа явно речени слова в Ямбол. Ямболската община отърва да не плаща 44 милиона лв., заради неспазването на сроковете на обекти от Водния цикъл. Кметът и екипът му разиграваха доста топката около усвояването на внушителните пари. Те или изобщо не знаеха какво точно става, или се правеха на разсеяни, като и първото, и второто са недопустими неща, когато иде реч за обществени пари. Река Тунджа, с очевадното съдействие на община Ямбол, се превърна в  колосален лайнарник, вече за повече от една година.

DSC01487Държавната фирма „Водоснабдяване и канализация” действително не носеше отговорност за свирепото изливане на фекалии в реката и за изключително мудната работа в този отрязък от Водния цикъл. Там фирмата-изпълнител действаше на поетичен принцип – когато има вдъхновение, работеше, разкопаваше, дори поставяше по някой метър огромни тръби. Когато нямаше муза, а по-често нямаше, строителните работи напълно стихваха или се оставяха двама-трима работници, които да имитират дейност.

Преди няколко месеца двама такива юнаци ремонтираха скапалата им се машина до моста към градския стадион, а друг бе като отцепка – той изпомпваше лайната от реката.

Този работник бе човек към 60-те, а може би и малко над тази солидна възраст, оказа се със сериозен трудов стаж именно в сферата на водното дело. Сподели, че е изумен от пълното незнание какво да се прави и кога да не се прави по този участък, от ангажирането на напълно несведущи в тази работа хора.

А за да го няма цялото това безхаберие и да не се мотае Водния цикъл още и още, бе нужен контролът на община Ямбол. Само че тя не го правеше, или „пестеше” да споделя пред медиите и пред Общинския съвет, какви са проблемите, и какви успехите, в работата.

Нищо странно, след като кметът Славов не иска да има срещи очи в очи с медиите. Освен ако не са уговорени пиар акции – тази музика кметът и лидер на ГЕРБ я обича много.

Министър Ивелина Василева направила и друго страхотно попадение в града, като обявила, че нещата ще се получат, ако фирмата изпълнител се мобилизира.

Де го чукаш, де се пука. И парите вече не са достатъчен стимул за някои фирми, та трябва да им се прави и агитация, а може би и пропаганда.

И то милиони и милиони сигурни пари, а не рискови и то в хиляди левове.

Какви времена, какви обноски! Само дето малко вони откъм реката, ама карай, да не придиряме.

Борислав Ненов 

About the Author :