Шарена изборна надпревара в Стралджа

STRОбщинска избирателна комисия Стралджа регистрира 18 формации, които ще участват в предстоящите избори за местна власт. Девет са партиите със свои листи за общински съветници, кмет на община и кметове на села – Партия Българска социалдемокрация, ГЕРБ, БСП, „Нова алтернатива”, „Обединени земеделци”, НФСБ, БДЦ, ПП „Движение напред България” и ПП „Солидарност”. В битката за местна власт се включват и две местни коалиции – „Промяна”(ПП” Алтернатива за българско възраждане”, Атака, ББЦ, коалиция Народен съюз) и местна коалиция Победа-РБ (БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС/, ВМРО, НДСВ). Само за общински съветници ще играят четири партии – ДПС, ДРОМ, Национално движение за права и свободи и партия „Щит”. Регистрирани са и три инициативни комитети за кмет на села – в Поляна, Войника и Воденичане.
Петима са кандидатите за горещия стол на кмет на община Стралджа. Фаворитът на БСП Митко Андонов влиза в битка с Росица Стоева от ГЕРБ, Таня Георгиева от БДЦ и двама представители на местни коалиции – Атанас Киров от „Промяна” и Делчо Делчев от „Победа”. Общо 58 са кандидатите за кметове в 16 села, като 28 са мъже и 20 жени. От сега е ясно, че в три села на общината вече има избран кмет. Единствени са кандидатурите за кметове на селата Александрово – Стойко Иванов, Атолово – Стефан Сотиров и Джинот – Георги Димитров. Сериозна надпревара се очаква в най-голямото село на общината Зимница, където кандидатите за кмет са петима. Досегашният кмет Теньо Тенев от БСП ще се изправи срещу Цони Цонев от ГЕРБ , Станка Едрева от БДЦ, Милен Стамов от МК ”Промяна” и Ваньо Жеков от МК „Победа”. Във Воденичане и Лозенец в състезанието влизат по четирима кандидати за кмет. Основните играчи са от ГЕРБ – Милен Ангелов, Петранка Крайчева от БСП и представители на двете местни коалиции „Промяна „ и „Победа”, съответно – Димитър Георгиев и Иван Парушев. В Палаузово също се заформя интересна ситуация. В надпреварата са Стойко Донев от БСП, Продан Дараджанов от ГЕРБ, Иван Дяков от БДЦ и Тонка Стоянова от МК”Промяна”. В селата Войника, Иречеково, Каменец, Маленово, Недялско, Поляна, Първенец, Тамарино и Чарда са регистрирани по трима кандидати за кметове. Във Войника досегашният кмет Жеко Димов е издигнат от Инициативен комитет, БСП залага на Марийка Георгиева, а кандидат на МК ”Промяна” е Петьо Грозев. В Иречеково Митко Стойнов от ГЕРБ излиза срещу Николай Генов от БСП. В състезанието се включва и една дама – Теодора Генчева от МК”Промяна”. БСП, ГЕРБ и МК”Промяна” излъчват свои кандидати за кмет и в с. Каменец. Това са съответно Живко Димитров, Йорданка Иванова и Андон Георгиев. Съвсем дамски е отборът от състезатели за кметския стол в Лозенец. Петранка Добрева от БСП, Динка Караиванова от ГЕРБ, Донка Апостолова от МК”Промяна” и Даниела Йовчева от МК”Победа”. Същите формации издигат свои кандидати за кметове и в селата Маленово, Недялско, Първенец, Тамарино. В Поляна ИК издига Николай Николов, БСП залага на Пенка Иванова, а от ГЕРБ е Злати Иванов. В Чарда основните играчи са от НФСБ, БСП и МК”Промяна”. В Люлин кметската надпревара ще играе дуетът Росица Тодорова от БСП – Георги Динев от МК ”Промяна”.
С листи за общински съветници излизат партиите БСП, ГЕРБ, БДЦ, Движение „Напред България”, НФСБ, Обединени земеделци, ДПС и двете коалиции МК „Промяна” и МК”Победа”. Общият брой на издигнатите за общински съветници е 96, съотношението мъже – жени 62:34.

About the Author :