Чума по овцете и козите във Воден, унищожават около 700 животни

IMG_2152Огнище на чума по дребните преживни животни – овце и кози, е констатирано в три животновъдни обекта в село Воден. Заболяването се появява за пръв път на територията на България. В рамките на днешния ден хуманно ще бъдат евтаназирани около 700 животни в заразените ферми. Собствениците им ще бъдат обезщетени. Това съобщи областният управител на област Ямбол Димитър Иванов днес, 21 юни 2018 г., веднага след заседание на Областната епизоотична комисия. Той бе категоричен, че за хората няма никаква опасност. От вчера са предприети всички мерки за недопускане разпространението на вируса в други ферми в 3- и 10-километровата зона около огнището – на територията на общините Болярово, Елхово и съседните области Бургас и Хасково.

IMG_2156Ще бъдат извършени клинични прегледи и ще се вземат кръвни проби от всички животновъдни ферми, където се отглеждат дребни преживни животни в зоната, включваща село Воден, град Болярово, селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика и Мамарчево, информира д-р Николай Георгиев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Уведомени са предприятията, преработващи сурово овче и козе мляко от тази зона. Млякото в 3-километровата зона ще бъде унищожено, а в останалите ферми – задължително пастьоризирано. Има начини за обработка на месото, за това са дадени инструкции, поясни д-р Николай Георгиев.

Мобилната техника, дезинфектанти, костюми и предпазни средства са разпределени, специалистите се надяват, че до 25 юни 2018 г. ще приключат проверките на обектите и вземането на кръвните проби. В екипите, които ще работят в района, ще участват 23 ветеринари от Ямбол, както и техни колеги от Шумен, Разград, Търговище, Сливен и София.

Първият сигнал за повишена заболеваемост в овцеферма във Воден е получен на 7 юни, където под селекционен контрол се отглеждат 254 овце майки, около 70 техни приплоди и мъжки разплодници, каза д-р Николай Георгиев. Ветеринарният лекар, който има сключен договор с овцефермата, е приложил лечение с антибиотици, но то не е повлияло. Едното животно умира, другото е в тежко състояние, третото е с температура 41 градуса. На място са взети проби от този обект и съседните му – козеферма и още два обекта, намиращи се в село Воден. От проверените четири обекти, в три е изолиран вирусът.

Вирусът на чума по дребните преживни животни е наблюдаван за пръв път през 1942 г. в Кот д’Ивоар и няколко съседни африкански държави. Устойчив е на загряване при температура 60 градуса. Замразяването на месо го съхранява за дълго време. От него заболяват и диви чифтокопитни животни, които по-скоро го пренасят механично. По-чувствителни към вируса са козите за разлика от овцете. Първите признаци на заболяването настъпват от 3 до 7 дни от заразяването. Наблюдават се некротични участъци в областта на носа, на лигавицата, очите, обилни изтечения, дълбоки ерозии в областта на носа, очите, вулвата. Налице са кашлица, угнетеност, бременните животни най-често абортират. Смъртта настъпва 7-10 дни след началото на заболяването при силна дехидратация и изтощение.

Заболяването не е констатирано досега не само в България, но и в Европа. Има го е в Турция, Ирак, Сирия, Йордания, но на този етап специалистите не се наемат да твърдят как вирусът е стигнал до село Воден.

About the Author :