Чума по дрeбните преживни и в Крайново, Странджа и Шарково, евтаназират още 2000 животни

DSC_1798Положителни са резултати за болестта чума по дребните преживни животни в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Шарково, община Болярово, показват излезлите лабораторни резултати от Европейската референтна лаборатория CIRAD, Франция, бе съобщено на проведената днес, 11 юли 2018 г., извънредна епизоотична комисия в Ямбол.

Така огнището на болестта бе потвърдено по категоричен начин. „За съжаление, това което не искахме да се случи, се случи. Пробите са положителни и ветеринарните власти ще предприемат необходимите действия. Веднага искам да кажа, ситуацията е неприятна и тежка, но мерки трябва да бъдат предприети. Заболяването трябва да бъде локализирано и спряно. Всички собственици на убити животни ще бъдат обезщетени от държавата“, каза областният управител.

Припомняме, че първото огнище на чума по овцете и козите беше констатирано в село Воден на 20 юни. Там бяха евтаназирани 1 403 животни на 20 стопани. Заболяването, открито в боляровското село, се появява за пръв път на територията на Европа.

DSC_1799Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните  в обектите с лабораторно установено огнище на заболяването чума по ДПЖ започва принудително хуманно евтаназиране на около 2000 животни и дезинфекция на стопанските обекти.

Определя се трикилометрова предпазна зона около огнището на селата Крайново, Странджа и Шарково и десет километровата зона за наблюдение на територията на общините Болярово и Средец.

Областният управител на област Ямбол свика и проведе извънредната eпизоотична комисия във връзка с влошена епизоотична обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете в Румъния и опасността от навлизане на болестта на територията на нашата страна, освен във връзка с излезлите официални изследвания на проби за заболяването чума по дребните преживни животни на територията на община Болярово. По повод разпространението на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където са установени  огнища на заболяването,  се предприемат редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС  за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

В област Ямбол особен контрол и внимание се насочва към промишлените обекти, свинеферми. Целта е те да бъдат изолирани и предпазени.

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фактор за разпространение на болестта. По общини вече се провеждат  обучения на ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине. Популацията на диви свине в нашата област, в сравнение с други области,  не е голяма, информираха от Ловното дружество, но трябва да се следи.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

About the Author :

Leave a reply