Чудесно произведение на младия Ян Тегтмайер беляза финала на „Златната Диана”

Konstantin_IlievskiПоследната вечер  на Музикалните празници „Златната Диана-2016”, състояла се в четвъртък, 12 май, със сигурност ще се запомни поне с две неща. Първото бе чудесното произведение на германския композитор Ян Тегтмайер, със  солист Николай Темнисков-туба,  едно известно име,  което обича предизвикателствата.

Той е роден през  1968 година, участник е в редица формации, сред които и джаз групи, част е от Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Темнисков е свирил на „Златната Диана” още на 20-годишна възраст, тогава, през 1986 година, е лауреат от четвъртия ямболски фестивал на камерната музика.

Самият композитор, Ян Тегтмайер, бе част от Фестивалния симфоничен оркестър „Златната Диана”, събран под палката на диригента Константин Илиевски, и включващ  изпълнители от няколко български града, а тубата  бе подвластна напълно на солиста, и вероятно това произведение ще има дълга и завидна „кариера” по музикалните подиуми на Европа. Творби на Тегтмаейр всъщност вече са познати в Германия, Австрия, Русия, Полша, те излизат и извън стария континент – в Канада

Красива, дълбока, пленяваща композиция, която бе оценена по достойнство от ямболските меломани, и те възнаградиха с дълги овации автора на творбата и солиста Николай Темнисков.   Ян Тегтмайер се оказа   млад и снажен мъж, с почти баскетболен ръст, той бе сред изпълнителите в симфоничния оркестър „Златната Диана”, а неговата творба се чувстваше уютно между  Шуберт и Моцарт, колкото и това да се стори кощунствено, или странно, на някои.

Второто нещо, което със сигурност ще се помни от последната вечер на тазгодишната „Златна Диана”, бе навършването на 33 пролети, откакто водеща на ямболските музикални празници за камерна музика е актрисата Велика Видева.

Г-жа Видева бе ослепителна, както винаги, а нейната свързаност с камерната музика е вид обреченост.

Красива обреченост.

Фамилията Султанови също продължи традицията, концертмайсторът на „Дианополис” Красимира Султанова бе на подиума, часове преди да замине за Виена, където не отива на екскурзия, а на концерти с международния оркестър на маестро Константин Илиевски.

Борислав Ненов

About the Author :