Чудесата в баскетболната игра са рядкост, или „Ямбол” срещу „Рилски спортист” на 20 януари

768x432За разлика от футбола например, където по-слаб като селекция отбор може да обърне някой гранд, в баскетбола нещата са доста по-логични. Това показа и третият, само за десетина дни, мач между съставите на „Ямбол” и „Рилски спортист”. Преди две седмици нашите баскетболисти съумяха да направят силен мач и загубиха за Купата на България в зала „Диана” само с разлика от 6 точки.

Днешното гостуване на „Рилски спортист”, събота, 20 януари, бе коренно различно. Още в първите разигравания в срещата тимът от Самоков рязко дръпна в резултата и на практика уби интригата още след първите 10 минути, завършили при аванс за тях от 20 точки – 13:33. Ямболските фенове се умълчаха много бързо: прекалено голяма бе този път разликата в класите, а дори  прякото излъчване на двубоя по Националната телевизия нямаше как да влее енергия у феновете.

Едно е да губиш, друго е да те смачкат за десетина минути, както се получи на 20 януари. Четиримата американци на Самоков бяха страховити, този път и дребничкият плеймейкър Дерек Райт се извиси с играта си, а Еван Равънел, Травис Тейлър и Шелдън Джетър бяха безпощадни  в битката на „втория етаж”. В състава на „Ямбол” само младият Андрей Иванов има техния ръст, но както подобава на чернокожи  центрове и тежки крила, те са много по-мощни и атлетични.

Колкото и голямо да е сърцето на капитана на нашия тим Станислав Говедаров, както и това на тежкото крило Стоян Петков, вкарали най-много точки за жълто-сините, те не можеха да компенсират високата класа на съперника.  Втората четвъртина също бе за гостите-17:23 и на полувремето „Ямбол” се прибра с изоставане от цели 26 точки. Такъв пасив в зала „Диана” съм виждал да наваксват само лудите сърби от сезона, в който начело на нашия отбор бе Зоран Кречкович.

Сега това просто няма как да стане, за разлика от сръбските баскетболисти на „Ямболгаз”, които бяха и класни, и доста скъпи, в момента нашият отбор е сред тия с най-малък бюджет в Лигата.

Ако погледнем бюджета на съботния ни противник Самоков, ще видим, че той разполага с над 1 милиона лева, а „Ямбол” е с около 300 000 лева. Затова и крайният резултат от този мач бе 78:106.

Така че днес не беше Коледа, а и в баскетбола почти никога не стават чудеса…

Борислав Ненов

About the Author :