Чолаков и д-р Папашимов в парламента, гадае се дали ГЕРБ ще има още един депутат

Ivan Cholakov Press CupВодачът на листата на ГЕРБ Иван Чолаков и вторият в подреждането, направено от централата на партията, д-р Юлиян Папашимов, са сигурните депутати в 43-то Народно събрание. От щаба на партията на Бойко Борисов в Ямбол, обаче все още не знаят дали гласовете им стигат, за да имат и трети депутат.
Иван Чолаков повтаря депутатския си мандат, след като бе водач и влезе в парламента и при предсрочните избори от 2013 година. Той е един от най-популярните баскетболни треньори в България, беше начело на младежкия национален тим, както и помощник-треньор на мъжкия отбор на България по времето на Петко Маринов.
В политическата му биография има участие в парламентарни избори като кандидат от листата на „Гергьовден”, когато тази формация се ползваше с подкрепата на крупния бизнесмен Сашо Дончев. Именно Дончев бе спонсор на баскетболния „Ямболгаз”, с който като старши треньор сегашният депутат от ГЕРБ Иван Чолаков спечели шампионската титла на България през сезон 2001/2002 г.
Чолаков на по-късен етап влезе по-активно в политиката, бе избран за общински съветник от ГЕРБ. Той е много близък до кмета на Ямбол Георги Славов, който е областният шеф на герберите. Именно Славов настояваше баскетболният треньор да влезе в политиката и на парламентарно равнище.
„Аз съм отборен играч”, казва за себе си новият стар депутат от ГЕРБ. Той се раздели с някои приятели, когато в ямболската структура на ГЕРБ вървеше битката между кмета Славов и председателя на местния парламент Наско Стефанов.
Вторият народен представител от ГЕРБ в новия парламент е стоматологът Юлиян Папашимов. Преди да влезе в партията на Бойко Борисов той нямаше политически изяви, досега бе общински съветник и поставянето му на второ място в листата на герберите за парламентарните избори бе в известна степен изненада.
Чолаков и Папашимов са сигурните двама депутати от дясната партия от Ямбол, ако искат да имат и трети народен представител в парламента, на ямболската ГЕРБ трябва да се прелеят гласове, категорични са опитните изборджии.

About the Author :