Читателският интерес определя заглавията на периодични издания в библиотеката

SAM_2663Интересите на читателите, темите и проблематиката, които най-много се търсят, определят и заглавията в абонаментната листа на читалнята в Регионална библиотека „Г.С. Раковски“ в Ямбол, категорични са библиотекарите тук. Затова и всяка година част от списанията се обновяват, следи се реакцията на читателската публика. Сред новите списания тази година са “Черга БГ“ – за родни дестинации, традиции и култура; „Будител“ – списание за събития и чествания; „Smart Trend“ – пътеводител за стил на живот, за икономика, политика, представяне на успели хора. За втора година библиотеката ни е абонирана и за списание „Осем“, което е за здраве, природа, пътешествия и се радва на голям читателски интерес, както и за „Biograph“.

И ако една част от изданията са от типа „за всекиго по нещо“, повечето са профилирани така, че да задоволяват конкретни интереси в определена област – понякога в популярен стил, друг път – в строго професионален. С икономическа насоченост са „Форбс“, „Икономика“, „Понеделник“, както и вестник “Капитал“. Строго научните списания са: „ББИА“, „Библиотека“ и „Читалище“ – за библиотечни и читалищни работници; голямо търсене от педагозите има на  „Български език и литература“, „Детска градина“, „Математика“, „Математика и информатика“, „Предучилищно и училищно образование“, „Педагогика“, а така също списанията „Философия“ и „Социологически проблеми“.

Естествено, голяма част от читателите са  привлечени от по-леката проблематика. Списанията, посветени на модата, които могат да бъдат прочетени в библиотеката, са: немските „Burda“ и „Verena“, родните „Наш дом“  – библиотеката разполага с всички броеве 10 години назад, и „Жената днес“.

Развлекателните списания са представени от: „Story“, „ELLE“, „Cosmopolitan“,“Моето дете“, „Joy BG“, много се чете „Журнал за жената“.

Кулинарната тематика е представена от „Кулинарен журнал“, на здравословния начин на живот са посветени „Здраве“, „Здравен журнал“ и „Здраве от природата“.

Друга група списания са насочени към различните хобита на читателите: за трета година е абонаментът на сп. „Галерия бродерия“, по-тясно специализирано е списание „Екология и инфраструктура“, „Агрокомпас“, за пътешествия са „Туризъм и отдих“, получава се „Нешънъл джиографик“ – детският вариант и за възрастни, и тъй като се оказва, че в Ямбол има много шахматисти, които играят и  онлайн шахмат – „Шахматна мисъл“.

Нови списания на английски са „Rider digest“ и „Network World“,  както и „Църковен вестник“ и „Християнство и култура“.

Библиотеката е абонирана за литературните списания „Пламък“, „Везни“ и „Съвременник“, за музикалното „Музикални хоризонти“.

Детският отдел получава: „Soy Luna“ – поредица за момичета; „Minecraft“ – игра; „Барби“; образователното „Бърборино“; „Акълчета“ – в помощ на ученика в двете му разновидности – 4-7 клас и 8-12 клас, детския вариант на „Нешънъл джиографик“.

Читалнята на библиотеката има абонамент и за 10 ежедневника. Някои от периодичните издания са дарения от читатели: от Петър Мушков са в-к „Атака“ и „Жарава“, от Атанас Йорданов е в-к „Нова зора“, от друга читателка – „Християнска мисъл“, от фондация – сп. „Кореана“ за корейската култура.

Има редовни читатели, които посещават читалнята всеки ден. Други се интересуват само от определена проблематика – на тях предлагаме списания със същата тематична насоченост, казват библиотекарите в отдела.

About the Author :