Читателите още не са погълнати от интернет

IMG_7029AЯмболските класически читатели все още не са потънали в интернет пространството и през миналата година прагът на Регионалната библиотека са пристъпили доста съграждани. Наблюденията на библиотекарките е, че от българските автори най-често се взимат книги на Алек Попов, Радослав Парушев, Георги Стоев, Донка Петрунова, Захари Карабашлиев. Тази „компания” е доста разнородна, но са твърде разнородни и хората, обичащи истинската книга, а не тази, която може да се появи на компютъра им.
От чуждестранните писатели на завидно търсене се радвали Елиф Щафак, Елизабет Адлър, Корине Хофман и Изабел Алиенде. Дъщерята на убития при режима на генерал Пиночет президент романистка имаше стабилни позиции и в предни години, докато Корине Хофман и Шафак сега набират аудитория край Тунджа. Елиф Шафак е туркиня, родена във Франция преди 43 години, политолог, но работи за известни вестници, както в родината си, така и в САЩ-зад океана тя е сред авторите на „Ню Йорк Таймс”. Вече има на сметката си осем бестселъра, сред които дебютната и книга „Мистик” и „Двореца на Бълхата”. Освен на родния си турски, започва да пише и на английски език и създава романа „Копелето от Истанбул”, предизвикал скандал в южната ни съседка.
Книгите на Шафак са в графата на сериозната литература, докато Елизабет Адлър бълва розови романи-най-пресният от тях е в Регионалната ни библиотека-„Бижутерия”Фонтанът”.
Разноликата мъжка „тайфа” от чуждите автори е от стари познайници-нобеловият лауреат Паулу Куелю и Джон Гришам. Българските също са в обръщение от години, като по-малко познат, поне доскоро, бе адвокатът Радослав Парушев, автор на сборници с къси разкази, които не са графомански. „Българският Керуак”, Захари Карабашлиев, направи тираж с романа ”18 процента сиво”, лансиран страшно много по телевизиите.
Библиотекарките казват, че се взимат много биографични книги, интерес предизвика поредицата „Преживяно”, като и книги, свързани с компютърните технологии, с политическите фигури, с личности от далечната история. Фентъзито също не е загубило през 2013 г. почитателите си, както и книги за паранормалното, особено на автори като Мулдашев и Милен Миланов.
Като социален състав, читателите също, естествено, са твърде различни, но се забелязвало често посещение от страна на юристи, лекари, стоматолози, за разлика от предните години.

Борислав Ненов

About the Author :