Читалище „Тракийска лира” и песните на Европа

1526189_439394512872287_9205931826081015744_nС концерт-спектакъл, наречен „С песните на Европа”, почете най-младото ямболско Народно читалище „Тракийска лира-” деня на стария континент. Тържеството се състоя в една от залите на Дома на науката и техниката и бе хубав „акорд” в палитрата, с която край Тунджа отбелязаха 9 май.

Дамският и детският хор на Ямболската хорова школа „Проф.Георги Димитров” поведоха с красивите си гласове публиката през различни държави и епохи в Европа, като водещата на тържеството Галина Чорбаджийска припомни акценти от културата, географията и историята на различните страни.

Концертът започна с песен на наскоро починалия голям български композитор Борис Карадимчев, роден в Ямбол, като под диригентството на Весела Пастърмаджиева бе изпълнен „Бучиниш”.

Зрителите се потопиха  в песните на Германия с Ария от Йохан Себастиян Бах, дирижирана от Стефка Пастърмаджиева, дойде ред на Италия с изпълнения на Скарлати и Лоти. Не бе подминат и Острова, като Албиона бе представен с песен на един от най-големите съвременни композитори на Великобритания  Карл Дженкинс – „Адиемус”, разкошно изпълнена от хористките.

Не липсваше мултимедия, на която се въртяха фотоси от съответната държава, дойде ред на Русия, почетена с песен на Сергей  Рахманинов – „Ангелът”. Без Франция, разбира се, Европа е лишена от доста багри континент и прозвуча „Аве, Мария” на Камий Сен-Санс.

Своето подобаващо място намери и песенното творчество на темпераментната и голяма Испания, нашите съседи от Румъния също не бяха забравени.

Детският хор, съставен от 22 деца, и Дамският хор, от 18 изпълнителки, поднесоха хубава вечер, а не по-малко хубав бе фактът, че сред публиката имаше ямболци от най-различни поколения.

About the Author :