Читалище „Съгласие 1862” с обръщение към президента и министър-председателя на България

Съгласие днес 26В четвъртък, 26 март, на редовното годишно събрание на Народно читалище „Съгласие 1862”-Ямбол бе гласувано с пълно единодушие да се изготви обръщение от Настоятелството до най-високите етажи на властта.

Настоятелството ще изпрати обръщението до президента Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов за това, че сградата на най-старата културна институция в Ямбол е в много тежко състояние и сега е нужно държавата да прояви съпричастие към този проблем.

Проблемът с тежестта по поддържането на монументалната сграда, завършена изцяло през далечната вече 1938 г., която е една от емблемите на град Ямбол, няма как да се реши само с усилията на членовете и Настоятелството НЧ ”Съгласие 1862” бе основната тема на годишното събрание. Заради законовата уредба в Република България, читалищата в градовете нямат право да кандидатстват по програми. Това връзва ръцете на Настоятелството, и лишава читалището от една голяма възможност.

По селата, дори и в тези, в които има 70-80 жители, в последните години се извърши саниране, но селските читалища се ползват със специален статут и имат право да кандидатстват по програми. Градските читалища нямат, което е абсурдно, бяха част от коментарите на участниците в годишното събрание на читалище „Съгласие 1862”.

Ще се настоява и за участие на Министерството на културата в почина за основен ремонт на културната институция, създадена още по време на българското Възраждане. В НЧ „Съгласие” работят още две културни формации – Държавния театър „Невена Коканова” и Камерен ансамбъл „Дианополис”, който е на смесено финансиране между община Ямбол и министерството на културата. Това твърде често се забравя от общината и министерството, бе казано още от членове на общото събрание на НЧ „Съгласие”

Вместо да помага, ръководството на община Ямбол, не само сегашното, а и предишното, изключвайки кметския мандат на Стоян Стоянов в периода 1991-1995 година, постоянно има претенции за собственост върху сградата на „Съгласие”. Тези претенции нямат никакво правно основание, читалище „Съгласие 1862” има нотариален акт за собствеността, но са удобно „алиби” за кметовете на Ямбол да не помагат с нищо за поддържането на голямата и красива сграда.

Мандатът, даден от общото събрание на Народно читалище „Съгласие 1862”-Ямбол на Настоятелството, вече върви, и в скоро време Обръщението до тези, които управляват Република България, ще е изготвено и изпратено.

В град Ямбол през десетилетията едва ли има човек, който да не е присъствал или участвал в културни прояви на читалище „Съгласие 1862”. Ако не той, то децата му, ако не децата му, то внуците му. „Цели поколения са творили под покрива на „Съгласие”, оттук са тръгнали имена, които са гордост за българската култура и е недопустимо сградата на Народното читалище да падне пред очите на всички ни”, коментира се още на редовното годишно Общо събрание. 

About the Author :