Читалище „Пробуда-1909” – Ямбол с два юбилея

DIGITAL CAMERAПовече от век – вече 105 години НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол  заема достойно място за културния облик на нашия град. За този период  стотици служители, ръководители и участници в съставите за любителско творчество, под мъдрото ръководство на членовете на читалищното Настоятелство са правили всичко, за да разнообразят живота на своите приятели от квартал „Каргон”, от града ни и много селища от Ямболски окръг със своите изяви.

През този период начело на читалищното Настоятелство са 11 председатели, 80 са членовете в него, 9 организатори КМД, 58 ръководители на състави, школи и кръжоци, 20 станеници на коледарски куди, 15 корепетитори, 5 касиер-счетоводители, помощен персонал – 22 и също толкова Царе на лозята. Всички те са давали частица от себе си!

105 години читалището е средище на културен и духовен просперитет. 105 години в служба  да се съхранят културните ценности, традиции и обичаи и фолклор.

Другият юбилей е честване 20-годишнината от основаването на Женска вокална група за народни песни. За цялата история на читалището тази група е просъществувала най – дълго! Началото е поставено през далечната 1994 година от секретаря Добра Стоянова. Идеята е да се пее тригласово обработен фолклор. Необходими  са много певици, които трябва  да привлекат и го правят. Първи ръководител и корепетитор е Донка Симова – преподавател с опит в ДМШ  ( особено ценена от Стоян Гагов). За участие са привлечени Руска Димитрова, Митка Парушева, Милена Василева (библиотекар), Веселина Петрова (ЗКМ),  яркото присъствие Радка Василева – изявен сопран, Мария Конярова, Надя Паскова и Добра Стоянова. Първата песен от репертоара е „Ой, Добро, Добро” на Стоян Гагов, следва „ Русан на Руска думаше” – обработка Емил Колев. Само за 2-3 месеца групата се разраства . В нея са вече  Денка Стоянова и Мария Калчева ( Нека е светъл небесния им път!), Русанка Щилиянова, Пенка Йорданова, Таня Стефанова,Виолета Кирязова, Таня Йовчева, и репертоара е готов за коледно-новогодишния концерт. Това е началото….

За 20-годишния период художествени ръководители на Женска вокална група са последователно: Донка Симова, Васил Хлебаров, за кратко Нанка Колева и Тодор Панайотов, Стоянка Георгиева, отново Донка Симова и Ирина Желева. Корепетиторите (за концерти) Николай Пенев, Ташко Бянов (Поклон пред светлата му памет!) и Васил Хлебаров правят разработки на още песни, които групата разучава.

Ентусиазираните певици на Женска вокална група са предпоставка за създаване на ансамбъл. Настоятелството одобрява идеята и така се открива танцов състав в три възрастови групи – детска, младежка и възрастни с художествен ръководител Пепа Петрова.

Изключително труден период настъпва през 1997 година, когато са съкратени всички 12 служители и е спряна субсидията на читалищата. Остава единствено Секретаря Добра Стоянова. Работата не спира. С помощта на дарения от приятели на читалището и изключителната подкрепа от Председателя Иван Данкинов се плащат символични хонорари на ръководители и корепетитори за концертите. На тях излизат над 80 участници на сцената – всички от самодейните състави на читалището с гост музикален акомпанимент от гайда, тъпан и гъдулка! Започват и гостувания с платени концерти в селата на окръга: Окоп, Ботево, Тенево, Победа, Челник, Дражево, Симеоново и мн. други.

С участие на Женска вокална група се поставя началото на отбелязване на обичаите „Кумичене” и „Лазаруване” с млади участници и други от празнично-обредния календар.

По идея на Добра Стоянова и с подкрепата  на участничките в групата с одобрението на читалищното Настоятелство се поставя началото на Празник на обработения фолклор на певчески хорове и инструментални групи на името на Маестро Стоян Гагов. По-късно става Национален празник „Маестро Стоян Гагов” – изтъкнат ямболски композитор, диригент и педагог, член на СМД.  За Гагов фолклориста ст.н.с. Михаил Букурещлиев казва: „Стоян Гагов беше преди всичко чувствен музикант, влюбен в народната музика. Неговото хорово постижение на Кутевата „Лале ли си, зюмбюл ли си” бе връхна изява в жанра. Гагов е диря, която времето не може да заличи”
От различни краища на страната се стичат състави за участие.

В началото Национален празник „Маестро Стоян Гагов” се провежда няколко последователни години.

Поставя се началото и на Празник на старата градска песен „Ямболска есен” във връзка с 21 ноември – Деня на християнското семейство и християнската младеж. За целта групата включва в репертоара си и такива песни. По-късно Празникът става Национален и поради недостиг на средства се редуват през година с Национален празник „Маестро Стоян Гагов”.

По примера на читалището и други организации  започват да правят подобни конкурси и празници.

Годините се редят една след друга – има нови попълнения в ЖВГ – Мариана Стоянова, Таня Кирова, Минка Панкова, Таня Петкова, Кунка Тодорова, Мария Наскинова. Групата наброява 18 певици.

Женска вокална група има участия в Петропавловси събор в Лясковец, Фолклорни празници „Славееви нощи” в град Айтос, в Национален конкурс „С песните на Вълкана Стоянова” в град Стралджа, в „Мараш пее”, в Национален конкурс „С песните на Стайка Гьокова” в град Карнобат, в „Китна Тракия пее и танцува” в местността „Кенана” – град Хасково и много други места и се връща с призови места и награди.

Годините минават, сменят се ръководители, участници…

За съхраняването на ЖВГ трябва да благодарим на ръководството на читалището и на постоянството на дългогодишните участнички. Тези жени – работнички, съпруги, майки, баби,  домакини – отделят от ценното си време в студ и мраз, в дъжд и сняг, в жега и зной. Тук ги води любовта към народната музика, желание да бъдат полезни с това, което умеят да правят, да се разтоварят за два часа от напрегнатото ежедневие, да научат още една нова песен, да попеят сред приятели. Пристигат и нови попълнения  – Катя Георгиева и Димитринка Стоянова.

Женска вокална група участва в повечето изяви, концерти, чествания в читалището. За съжаление няколко пъти в годината не са достатъчна признателност към самодейките. Желателно е да се поднови практиката на гостуване в други читалища в града и други селища със смесени концертни групи. Това ще разнообрази изявите, които са познати на хората от района и селището и ще привлече повече приятели на читалищата.

105 години НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол  и 20 години Женска вокална група към него са хубав повод за равносметка и празнуване.

Честит празник и нови успехи на всички служители, ръководители и самодейци на Народно читалище „Пробуда-1909”-Ямбол!

            Таня Кирова

 

 

 

 

 

About the Author :