Чистият детски стремеж да правиш добро – „Сладурите” от ул. „Раковски” събират пари за болни деца с изработени от тях гривнички

???????????????????????????????В жежките летни дни, когато учениците мислят само за игра, едни деца от Ямбол са намерили интересно занимание, с което не само да се забавляват, но и да бъдат полезни на другите.

От няколко дни на ул. „Г. Раковски” в близост до стълбичките към старата автогара има импровизирано магазинче, наречено „Сладурите”.  Около него  се суетят група деца на възраст между 10 и 13 години, които са си разпределили точно задачите. В страни под сянката едни от тях плетат гривнички от ластички, а други са застанали зад пригодения щанд и ги продават. На два кашона един върху друг са наредени пъстрите гривнички, които струват стотинки. Но за да е ясно за всички, каква е каузата им, на лист те са написали, че събират паричките за болни деца.

2В началото всичко за тях било само като игра, но след това решили, че могат да бъдат и полезни. „Идеята възникна като една игра, с която искахме да си имаме пари, но после решихме да го направим за една добра кауза, за деца, които имат проблеми”, разказва Виктория Бъчварова, а Ния Щерева допълва: „Решихме ей така за забавление да си го направим, но после хрумна ни идеята, че вместо за нас да си остават парите, да ги дадем на някое болно дете”. „В началото това го правихме за забавление, но после ни дойде идея да го направим за болните деца, понеже видяхме, че събираме доста пари, а ние винаги сме искали да правим добро”, обяснява и Ана-Мария.

3Докато само плетяли гривничките за забавление били по-малко, но сега, когато имат цел и добра кауза, идеята увлича повече деца и така се събират вече по 12-13 деца. „И без това знаем много деца от квартала да плетем и решихме всички да направим магазинче заедно, да се обединим и така идваха всеки ден все нови деца” казва Ана Мария.

4Всички са много щастливи, защото наред със забавлението се чувстват и полезни. Виктория Манолова обяснява: „Много е забавно да плетеш гривни, когато знаеш, че ще ги даваш на деца, които имат нужда от лечение”, а Деляна Начева допълва: „Много ми харесва, защото това е много хубава кауза за децата, които имат проблем”. Марина Баева пък споделя: „Много е интересно, защото се събираме всички приятели, не се караме, не се сърдим един на друг, а си помагаме взаимно и помагаме на другите, не мислим само за себе си”.

DSC01387Децата приемат задачата си много сериозно като истинска работа и дори се редуват, за да има навън някой по цял ден. „Някои се прибират, други остават. Например, аз се прибирам вкъщи, а другите хора, които сутринта не могат да излязат, идват тук и работят следобяд”, обяснява още Деляна Начева.

Всички са доволни, че виждат резултата от това, което правят, и че паричките за болните деца се увеличават. „За два дена работим и вече имаме доста пари към 56 или 57 лв.” , обяснява Даниел, а друго момче, което стои повече да продава и всички шеговито му викат, че мениджър по продажбите споделя, че хората се спират и дори дават повече пари, като разберат каква е каузата.

DSC01397Отчетността на парите се води точно, а когато ги съберат, децата разчитат на техните родители, за да ги предадат на дете, което се нуждае от тях, за да оздравее. Идеята е изцяло тяхна, но най-важното е, че макар и малки децата вече са разбрали, че няма по-хубаво нещо от това да успееш да помогнеш на някой, който е в беда.

 

DSC01392 DSC01399

Диана Иванова

About the Author :