Чистата естетика в изложбата EXXHIBITION на Вълка Парушева

IMG_0711Самостоятелната изложба на Вълка Парушева EXXHIBITION беше открита вечерта на 2 октомври 2019 г. в Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол. Включени са 42 творби, създадени в последните 3 години като част от колекция “Bright”.

“Вълка Парушева е използвала пропиленови ленти, което дава на древната текстилна техника ново звучене и съвременен изглед. Това е своеобразен нов прочит на традиционните тъкачни техники”, отбеляза при откриването на експозицията изкуствоведът Стойка Цингова. Тя обърна внимание на геометричността – отличителна черта на абстрактните композиции на Вълка Парушева, които въздействат директно на възприятието на зрителите. За творбите са характерни разнообразните цветови решения, както и използването на ритъм пи изграждането им – едни от тях IMG_0709са по-спокойни, други по-динамични. Ритъмът се задава от вертикалите и хоризонталите и пресечните точки между тях, обърна внимание изкуствоведът.

Новото в творчеството на Вълка Парушева са пространствените композиции. Основен елемент е кубът, който се развива в различни пространствени решения. Чиста естетика, въздействие без обременяване – така бе охарактеризирано изкуството на сливенската художничка.

Вълка Парушева е родена на 11.11.1969 г. в Сливен. През 1988 г. завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в родния си град. В досегашния си творчески път има 5 самостоятелни изложби в Сливен и София, както и участия в национални и международни изложби. Настоящата й изложба е първата й в Ямбол. Член е на Съюза на българските художници.

IMG_0701 IMG_0706 IMG_0713 IMG_0715 IMG_0717 IMG_0719

 

 

 

 

 

About the Author :

Leave a reply