Чипът ни работи срещу нас

S.ChamovaКогато навремето Симеон Кобурготски каза едни думи за сбъркания чип на българина, много се засегнахме. Ала колкото повече време минава, все по-ясно става, че макар и грубичко формулирана, е казал една истина.

Свикнали сме да недоволстваме, основателно, но и пръста си не мърдаме за нищо, ако то не ни касае съвсем пряко. С право роптаем, че пътищата ни са лоши, ала не щем да чуем за повишаване на винетките, а транспортните фирми скачат срещу още по-резонното тировете да плащат повече. Възмущаваме се от безхаберието на чиновниците, ала който се докопа до работа зад гише, се чуди как повече време да прекара в пушене на цигари. Недоволстваме от полицията, но избягваме да подадем сигнал за нещо, ако то не ни засяга лично. Роптаем срещу здравеопазването или образованието, но ако можем – крием данъци. Силни сме на думи и на претенции към другите, слаби на действия и изисквания към себе си.

Разбира се, има и друга гледна точка – управляващите, които и да са, толкова крадат, че не си струва. Но и към кражбите им сме по-скоро безразлични.

                                                                                                                                                                                            Светлана Чамова

About the Author :