Четири огнища на Ку-треска по преживните животни в Ямболска област, ще изследват 14 работници във фермите

В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при преживни животни, съобщи д-р Добромир Димитров, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Положителните проби са открити при 12 едри и дребни преживни животни в региона при планирани изследвания за контрол на болестта. Засегнати са четири ферми с 1183 контактни животни. Фермите са в елховското село Маломирово със 169 кози, в Стралджа с 688 овце, в стралджанското село Атолово със 127 говеда и в боляровското село Шарково със 180 говеда и 19 овце.

„Болестта е сезонна и се разпространява от кърлежи, причинителят образува спори, които оцеляват много дълго в природата и са устойчиви на дезинфектанти. Заболяването подлежи на лечение, има и ваксина, но тя е на доброволен принцип и се извършва от собствениците, обясни д-р Димитров и изтъкна, че се предава се на хората чрез праха от помещенията, в които се отглеждат животните, или чрез открити рани при контакт с болни животни. Симптомите са грипоподобни, с треска, мускулна болка, кашлица и главоболие.

Регионалната здравна инспекция в Ямбол е издирила всички 14 контактни собственици и работници в засегнатите ферми и на 15 юни те ще бъдат изследвани, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол. На този етап контактните не проявяват симптоматика на заболяването.

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни. Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните, но повечето от животните са месодайни. Кметовете на населените места, в които са засегнатите ферми, са уведомени за извършване на дезинсекция против кърлежи и комари.

Досега в страната са установени общо 34 положителни проби на Ку-треска в четири области – София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.

About the Author :

Leave a reply