Четири коледарски групи посетиха кмета на община Болярово на Бъдни вечер

IMGP7203На Бъдни вечер (24 декември) по традиция коледарските  групи, които ще обикалят по домовете да пеят за здраве и берекет, се представят първо при кмета на общината. Той им дава един вид „разрешение” да започнат коледуването в града по къщите.

Тази година четири коледарски групи в Болярово пяха на общинския кмет, съпругата му, заместник-кмета и секретаря на общината. Най-малките коледари бяха от детска градина  „Здравец“- гр. Болярово. Малчуганите се представиха много добре. Те, както и останалите, бяха дарени от кмета на общината, както е по традиция – с плодове, краваи  и пари.  Втората и третата група  бяха  ученици от СУ „Д-р Петър Берон“- град Болярово. Най-големи бяха коледарите от мъжката група към читалище „Възраждане 1912 г.“- град Болярово, които няколко години поред носеха първи награди на Националния коледарски празник, провеждан в Ямбол. Наградите на мъжката група са  и от други регионални и национални конкурси, последната е златен медал от конкурса „С песните на Калинка Згурова“, провеждан в град Бургас.

При кмета гостува и най-мъничкият коледар – Ники, който е на година и половина, тематично за Бъдни вечер бе облечен в носия и дежурният в общината Светлозар Кижев, от дълги години част от мъжката певческа група.

Всички коледарски групи те изпяха по няколко песни, казаха традиционната коледарска благословия, получиха почерпка и разрешение от кмета на общината Христо Христов да пеят по домовете, носейки духа на българската традиция. И поздрави, и пожелания на всички- от него и присъстващите му колеги.

Гостуването при кмета завърши традиционно с право българско хоро, което поведе господин Христов и в което се включиха съпругата му Мария Христова, останалите членове на общинското ръководство и момчетата от всички коледарски групи. То се изви на осветения от красива и блестяща коледна украса център на град Болярово.

IMGP7165 IMGP7174 IMGP7191 IMGP7253 (1) IMGP7256

About the Author :