Четири години затвор за грабеж

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОкръжен съд Ямбол одобри споразумение, съгласно което обв. Таньо Доков Минков от с.Завой  обл. Ямбол се признава за виновен в това, че на 07.03.2016г., около 11,00ч., в с.Завой, обл.Ямбол, действайки при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи – пари на обща стойност 740 лв., от владението на З.А. от същото село, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – хващане за ръцете и събаряне на земята на пострадалата – престъпление по чл.199, ал.1, т.4, вр.чл.198, ал.1, вр.чл.29, ал.1, буква „а” и буква „б” от НК.

За това тежко умишлено престъпление обв.Минков е приел да му бъде наложено наказание в размер на 4 години „лишаване от свобода“, което ще изтърпи ефективно при „строг“ режим в затворническо общежитие от закрит тип.

Съдът е потвърдил взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На 07.03.2016г. обв.Таньо Минков  се намирал в с. Завой обл. Ямбол. Около 10.30 ч. на същата дата, обвиняемият придружавайки своята баба влязъл в сградата на пощенската станция в селото. По същото време там се раздавали пенсиите на живущите в селото. Там се намирала и св.З.А., която също следвало да получи своята пенсия и тази на съпруга си. В помещението се намирали и множество други хора, сред които и служители в пощата. Всички свидетели познавали обвиняемия Таньо Минков.

Именно там обв.Таньо Минков видял къде св.З.А. прибрала получената сума. У обвиняемия възникнало намерението да вземе парите й, като за целта се отправил към дома й. Около 11.00 часа на същата дата, свидетелката забелязала обвиняемия Таньо Минков, който се намирал до ограда на къщата на противоположната страна на улицата. Неподозирайки за намеренията на обвиняемия, свидетелката застанала с гръб към него, за да отвори входната врата на двора на дома си. В него момент, обвиняемият Таньо Минков бързо се доближил до нея, хванал я за ръцете отзад,  съборил я на земята и от връхната й дреха взел сумата от 740 лв., след което бягайки се отдалечил. Всички тези действия на обвиняемия Минков били възприети от свидетел, който познавал обв. Минков, като момче живеещо в селото.

Междувременно веднага, след като обвиняемият взел парите по горепосочения начин, пострадалата позвънила на телефон 112, а след това и на Кмета на с.Завой. По подадения сигнал били предприети незабавни действия от органите на ОД МВР-Ямбол, които открили Минков в дома на баща му. Обвиняемият извадил укритите пари и ги предал с протокол за доброволно предаване на полицейските служители. Впоследствие срещу разписка парите били върнати на пострадалата жена.

Споразумението има силата на влязла в законна сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.

 

About the Author :